Bizonytalanság a szocialistáknál

2003.12.20. 09:50
Szétszaladt a csorda, mondják többen az MSZP-ben. Nem igaz, felel a Népszabadságnak a pártelnök. El kell dönteni, merre megyünk, vetik fel a pártban.
Elkerülhetetlenné vált a belső politikai viták lefolytatása az MSZP-ben, mert azok most már személyi kérdéseket vetnek fel - mondták egybehangzóan a Népszabadságnak szocialista politikusok, akik szerint az utóbbi időszakban elveszett a cél, amely felé tartana a párt. "El kellene dönteni, hogy balra megyünk, vagy középre; nagyobb elkötelezettséggel fordulunk-e egy szűkebb kör felé, vagy a legszélesebb rétegeknek adunk, de csak keveset" - fogalmazta meg a dilemmát az egyik képviselő.

Iránymódosítás

Látszólag nem volna ok a bizonytalanságra: az MSZP elnöksége keddi ülésén elfogadta Kovács László pártelnök javaslatát: folytatni kell a jóléti rendszerváltást. Készül a kormányfő is, aki inkább Gyurcsány Ferenc sportminiszter álláspontját osztja: a jóléti rendszerváltás továbbviteléhez módosítani kell az irányt, mert a gazdasági helyzet újabb pénzbeli juttatásokra nem ad fedezetet.

Gyurcsány nézetét politikai kalandorságnak tartják a Kovács-féle mérsékelt irányzat hívei. A Gyurcsány-pártiak szerint viszont a mérsékeltség mögött nincs valódi gondolat. Annyi biztos információink szerint, hogy Medgyessy Péter februárban, a parlament ülésszakát megnyitó beszédében stílusában és tartalmában is újfajta politikát hirdet az új szociáldemokrata, a hagyományos baloldali és a liberális értékek alapján.

Szétszaladt a csorda

Az MSZP belső közvéleményét a személyi kérdések is bizonytalanná teszik - írja a Népszabadság. Szocialista körökben úgy vélik: miután Kovács László bejelentette, hogy a következő kongresszuson már nem indul a pártelnöki posztért, elkezdődött a lehetséges utódok közötti verseny, megnehezítve ezzel a jelöltek - lényegében a jelenlegi elnökségi tagok - együttműködését. "Szétszaladt a csorda" - fogalmazta meg mindezt sommásan a pártvezetés egyik tagja, hozzátéve: az igazi döntések már régen nem az elnökségben, hanem a hétfőnként, a kormányfő, a pártelnök, Lendvai Ildikó frakcióvezető és Szili Katalin házelnök részvételével zajló találkozókon születnek.

A nevek régóta ismertek: Hiller István, Juhász Ferenc, Kiss Péter, Lamperth Mónika, Lendvai Ildikó és Szili Katalin. Közülük talán Lendvai Ildikónak támogatottsága a legnagyobb a pártban, ő azonban mindeddig nemet mondott.