Nincs igazi verseny a szocialista párttisztségekért

2000.11.23. 15:53
A legfontosabb posztokért egy, legfeljebb két jelölt maradt állva az MSZP hétvégi kongresszusára. A pártelnöki tisztség biztos befutója az eddigi elnök, Kovács László, aki egyedüliként mérkőzik meg e tisztségért. Szili Katalin, az Országgyűlés alelnöke és Nagy Sándor képviselő méri össze erejét a most létrehozandó elnökhelyettesi posztért. Jánosi György és Földes György indul a választmány elnöki tisztéért. A pénztárnoki poszton szintén nem várható változás, miután az egyetlen jelölt a mostani pénztárnok, Puch László.
Másznunk kell, nem várhatunk tovább - interjú Szili Katalinnal
Szili Katalin, az MSZP elnökhelyettes-jelöltje az Indexnek adott interjújában elmondta, hogy a 2002-es választásra tudatosan, új csapattal, új nyelvezettel és az elvek korszerűbb képviseletével kell készülniük. Szili szerint Németh Miklós esete a szocialistákkal egy rém egyszerű történet. "Egy tapasztalt politikus hosszú távollét után hazatér, kijelenti, hogy az MSZP-t kívánja támogatni, de közben megfogalmazza a kritikáit. Mi van ebben furcsa?"

A teljes interjú

Nem lehet nagy meglepetésekre számítani az MSZP hétvégi tisztújító kongresszusán, miután a legfontosabb tisztségekre egy, legfeljebb két jelölt maradt állva. Kivétel ez alól a párt két alelnöki posztja, melyre összesen öten pályáznak: Juhász Ferenc, Lamperth Mónika, Lendvai Ildikó, Nagy Sándor és Szekeres Imre. Három jelölt helyett immár biztosan tudható, hogy csak ketten mérkőznek meg az elnökhelyettesi posztért, miután Kiss Péter visszalépett, mert a frakcióvezetői tisztségre aspirál, így a verseny Szili Katalin és Nagy Sándor között dől el.

A mostani kongresszuson meglepően kevesen, mindössze ketten szállnak ringbe a választmány elnöki pozícióért: Jánosi György, illetve Földes György, aki eddig is irányította a választmányt. Miközben korábban versengtek a párt pénztárnokságért, mostanra degradálódhatott a poszt, mert mindössze a jelenlegi pénztárnok Puch László a jelölt. A 33 tagú elnökségbe csaknem mindenki jelöltette magát, aki egy picit is számít a szocialista pártban. Indul az elnökségi tagságért Baja Ferenc, Burány Sándor, Lamperth Mónika, Lendvai Ildikó, Molnár Gyula, Tóbiás József, Toller László, Újhelyi István, de Vitányi Iván is.

Index-körkép:
a vidéki szocialista szervezetek támogatják a pártelnököt
A vidéki szervezetek döntő többsége támogatja Kovács László pártelnököt, ugyanakkor fontosnak tartják, hogy a pártban szerephez jusson Németh Miklós exminiszterelnök is. Az Index országos körinterjúja nem igazolta Németh korábbi állításait, melyek szerint: ,,ha Kovács László elnök marad, akkor a megújulás, amelyet a párt hirdetett és az országszerte tapasztalt várakozás nem fog találkozni". A vidéki vezetők elmondták: lehetne javítani a párt teljesítményén, de Kovács László személye - szemben Németh állításával - nélkülözhetetlen a sikerhez.

A részletes körkép

A párt kongresszusa a pártszervek döntése alapján csak az alapszabály szerint megválasztandó tisztségviselőknek ad két évre szóló mandátumot, miniszterelnök-jelöltet ezúttal nem választanak, a napirendi pontok között azonban formailag szerepel az erről szóló döntés. A borsodi szocialisták ugyanis több mint ezer aláírást nyújtottak be annak érdekében, hogy ezt a kérdést is napirendre vegyék. A kongresszusi küldöttek elsőként beszámolókat hallgatnak meg az előző kongresszus óta történtekről, illetve arról, hogy a különféle pártszervek milyen munkát végeztek.

A tervek szerint elfogadják a párt távlati programját, s ezt követően kerítenek sort a tisztségviselők megválasztására. A szocialisták legfőbb döntéshozó szerve egy, az ország helyzetét taglaló állásfoglalás elfogadásával, illetve egy olyan határozat elfogadásával zárul, amely a választásokra való felkészülés feladatait tartalmazza majd. (A hétvégi kongresszusról az Index tudósít.)