Újra szolgálatban a felfüggesztett kecskeméti rendőr

2004.07.29. 20:48
A Bács-Kiskun megyei rendőrfőkapitány visszahelyezte szolgálatába azt a rendőrt, akinek intézkedése közben meghalt egy 19 éves roma fiatalember. A rendőrzászlós betegállományban piheni ki az elmúlt napok történéseit. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese is vizsgálatot kezdeményez az eset kapcsán, hogy ne erősödjenek a romákkal és a rendőrökkel szembeni előítéletek. Göncz Kinga esélyegyenlőségi tárca nélküli miniszter szerint is alapos kivizsgálást igényel az ügy.
Szerdán ismét szolgálatba helyezték Kecskeméten azt a rendőrzászlóst, akinek intézkedése közben meghalt a 19 éves körözött fiatalember, közölte az MTI-vel a Bács-Kiskun megyei rendőrfőkapitány. Az ügyészség hétfőn eljárást indított a rendőr ellen. A felháborodott romák kedden este virrasztással tiltakoztak a kecskeméti rendőrség épülete előtt.

A boncolást végző igazságügyi orvos szakértő szerint az előzetesen nyilvánosságra hozott súlyos, pangásos szívelégtelenség volt az alapbetegsége a 19 éves körözött férfinek, aki elfogásakor meghalt.

Betegállományban pihen

"A kedden írásban megkapott előzetes szakértői vélemény alapján szerdán ismét szolgálatba helyeztem a szolgálatvégzés alól felmentett kollégát, aki betegállományban piheni ki az elmúlt napok számára is megrázó eseményeit" - mondta Király Ferenc ezredes.

Hétfőn azért függeszteték fel a rendőrt, mert az akkor rendelkezésre álló adatok valószínűsítették, hogy köze lehet az elhunyt halálához.

Még gondatlanság sem

"A szakértői vélemény egyértelműen állást foglal abban, hogy még gondatlanság sem terheli az intézkedő rendőrt a haláleset miatt" - jelentette ki a főkapitány. Az MTI kérdésére válaszolva Király Ferenc ezredes elmondta, hogy "a rendőr visszahelyezése munkáltatói intézkedés, az ügyészség eddig semmi olyan indítványt nem tett, melyet figyelembe kellett volna vennem döntésem meghozatalakor."

A vasárnap elhunyt fiatalember családjának ügyvédje - a Magyar Hírlap szerint - kezdeményezi a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségen, hogy helyezzék előzetes letartóztatásba mind a három, Jakab Richárd elfogásában közreműködő rendőrt, mert befolyásolhatják a tanúkat, és meg is fenyegethetik őket. Állítólag többen jelezték, hogy történtek ilyen esetek az utóbbi két napban".

Alapos kivizsgálást igényel

Göncz Kinga esélyegyenlőségi tárca nélküli miniszter szerint "nagyon alapos kivizsgálást igényel" a Kecskeméten rendőri intézkedés áldozatává vált fiatalember esete. "A miniszter csütörtökön ismét találkozott illetve telefonbeszélgetést folytatott az ügyben Lamperth Mónika belügyminiszterrel, Kolompár Orbánnal az OCÖ elnökével és Kaltenbach Jenővel, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok biztosával" - tudatta a hivatal.

A közlemény szerint "Göncz Kinga mint a romaügyekkel is foglalkozó Esélyegyenlőségi Kormányhivatalt felügyelő miniszter, személyesen tájékozódott a Kecskeméten rendőri intézkedés áldozatává vált fiatalember esetének körülményeiről, a nyomozás jelen állásáról és a fiatalember családjának helyzetéről".

Takács az előítéletek növekedése ellen

A szokatlanul nagy nyilvánosság veszélyezteti a pártatlan és tisztességes eljárást a rendőri intézkedés közben elhunyt kecskeméti roma fiatalember ügyében, foglalt állás az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese csütörtökön.

Takács Albert elmondta: a kedélyek lehiggadásához és az ügy tárgyszerű megítéléséhez kívánt hozzájárulni sajtótájékoztatójával. Hozzátette: Kaltenbach Jenőn, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosán kívül ő is vizsgálatot indított az ügyben annak kiderítésére, hogy történt-e rendőri túlkapás. Az ügy önmagán messze túlmutató értelmet kapott - jelentette ki.

Takács Albert szerint a kecskeméti eset olyan nagy horderejű üggyé vált, amelyben megfelelő erkölcsi hozzáállással kell megtalálni azt a helyes magatartást, hogy se a rendőrséggel, se a romákkal szembeni előítéletek ne erősödjenek.