Őrizetbe vették a Happy End volt alkalmazottját

2002.11.12. 07:10
A rendőrség kihallgatta, majd többszáz milliós csalás alapos gyanúja miatt őrizetbe vette a Happy End Kft. volt alkalmazottját, a MERT 2000 Rt. vezérigazgatóját, Tüske Szabolcsot, akit a nyomozók azzal gyanúsítanak, hogy fiktív számlákat állított ki a Happy End-nek. A cég 867,5 millió forintért rendelte meg a Millenniumi Országjárót, melyet a Happy End csaknem egymilliárd forinttal drágábban számlázott tovább az Országimázs Központnak.
A hírt a közszolgálati televízió Kék Fény című műsorában megerősítette Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója is. Tüske Szabolcsnál házkutatást is tartottak. Az eljárás a MEH közpénzügyi államtitkárságának feljelentése nyomán indult.

A cég számlagyárként üzemelt

A Magyar Hírlap információi szerint a felelősség kérdése felvetődhet az Országimázs Központ esetében is, mely több százmillió forintot fizetett ki az adófizetők pénzéből a túlszámlázás nyomán.

A rendőrség szerint az egykori Országimázs Központot szándékosan tévesztette meg a Happy End Kft. és az általa alvállalkozóként bevont MERT 2000 Rt. A Happy End a Millenniumi Országjáró című kiadvány előállításával bízta meg a Részvénytársaságot 2000 márciusában. A nyomdai munkákkal végül a Szikra Lapnyomdát bízták meg. A MERT 2000 Részvénytársaság tényleges munkát nem végzett, hanem fiktív számlát állított ki a jogtalan haszon megszerzésére.

Az eddigi vizsgálat szerint a fiktív szerződésekkel és számlákkal a Miniszterelnöki Hivatalnál több mint 800 millió forintos kár keletkezett.

Kapcsolatok

A Happy Endet Wermer András, Orbán Viktor volt miniszterelnök tanácsadója alapította. A MERT 2000 Kft-ben Tüske Szabolcs társtulajdonosa az Axon Bérlet Kft., mely a szolnoki székhelyű Axon-csoport tagja, mely érintett volt a Wermer által irányított Millenáris Park beruházási és működtetési projektjében is.

A bíróság várhatóan szerdán dönt arról, hogy elrendeli-e a gyanúsított előzetes letartóztatását - tájékoztatta a Fővárosi Bíróság sajtótitkársága kedden az MTI-t. A rendőrség csütörtökön sajtótájékoztatót tart az ügyben.