Orbánék népszerűsége nőtt, mindenki másé csökkent

2006.08.31. 06:50
Soha nem volt ilyen kedvezőtlen a magyar politikai elit népszerűsége, derül ki a Szonda Ipsos legfrissebb felméréséből, amelyet a csütörtöki Népszabadság ismertet. A legnépszerűbb most Szili Katalin házelnök, őt Sólyom László és Dávid Ibolya követi, az ötödik helyre kúszott fel a Fidesz egy hónapja szabadságon lévő elnöke, Gyurcsány miniszterelnök a 15. helyre szorult, nagy vesztese a hónapnak Molnár Lajos egészségügyi miniszter is.

Már a legkedveltebb politikusok is csupán közepes pontszámokat kapnak, a rendszerváltás óta nem volt ilyen kedvezőtlen a politikusok megítélése, derül ki a Szonda Ipsos legfrissebb felmérésből, amelyet a csütörtöki Népszabadság ismertet. A felmérés szerint a kormánypárti politikusok népszerűségvesztése alig jár együtt az ellenzékiek iránti rokonszenv emelkedésével.

Az MDF-esek utálják legjobban Molnárt

A Népszabadságban közöltek szerint a hónap nagy vesztese Molnár Lajos egészségügyi miniszter, akinek a népszerűsége hat pontot esett, így a második legnépszerűtlenebb politikus lett, őt csak Kövér László támogatottsága múlja alul. Molnár ugyanakkor ismertebb is lett, az eddigi 27 százalék helyett már 37 százalék ismeri. Molnár a legjobb pontszámot saját pártja híveitől kapta, a liberálisok 53 ponttal tüntették ki, a szocialisták 48-al, míg a Fidesz támogatóitól 22 pontot kapott. Ennél is jobban elutasítják a tárcavezetőt az MDF hívei, ők 17 pontot adtak neki.


Molnár Lajos egészségügyi miniszter

Minden eddiginél csekélyebb a listavezető népszerűsége: Szili Katalin 54 pontszámmal áll az élen. Dobogós még Sólyom László, illetve Dávid Ibolya. Göncz Kinga a negyedik. Érdekessége az adatoknak, hogy a csaknem egy hónapja szabadságon lévő és így a nyilvánosságot kerülő Orbán Viktor ötödik a rangsorban, ráadásul ő két ponttal népszerűbb lett a júliusi megítélésénél. Egyetlen politikus van még, aki elfogadottabb: Pokorni Zoltán ugyancsak két pontot szépített egy hónappal ezelőtti eredményén.

Gyurcsány a 15.

A felmérés szerint a 0-tól 100-ig terjedő skálán a listán szereplő 22 politikus harmada alatta marad a 40 pontnak, továbbá az átlagok átlaga is csupán 42 pont. A Szonda Ispos adatai szerint a kormánypárti-ellenzéki tagoltságból adódóan a pártokhoz szorosabban kötődő politikusok megítélése közepes lehetne, ám a sajátjaik körében népszerű politikusok megítélését az ellenoldal elutasítottsága oltja ki. A felmérés rámutat arra is, hogy ezt az egyensúlyi helyzetet a pártoktól távolságot tartók kritikus véleménye rontja le.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is a bizonytalanok miatt zuhant négy pontot, így a lista 15. helye jutott számára. A bizonytalanok egy hónapja még 43, most viszont már csupán 34 pontot adtak neki. Gyurcsányt a szocialista szimpatizánsok 80, a fideszesek 14 pontra értékelték. A megkérdezettek körében Demszky Gábor főpolgármester népszerűsége is két pontot csökkent.