A Gyurcsány-Orbán vitán mindkét fél nyert

2005.08.01. 07:49
A Szonda Ipsos legutóbbi felmérése szerint a hónap egyértelmű nyertese Gyurcsány Ferenc, akinek hat pontot emelkedett a népszerűségi indexe. Orbán Viktor is rokonszenvesebb lett az elmúlt hetekben, igaz, ennek mértéke viszonylagos, mintahibán belüli.
Hat pontot emelkedett Gyurcsány Ferenc rokonszenvindexe a miniszterelnöki vita után. A Szonda Ipsos jelentése szerint a választók azt díjazták, hogy kihívta Orbán Viktort, és azt, ahogyan a vita során szerepelt. A Népszabadság hétfői számában ismertetett kutatás szerint az MSZP hívei körében 76-ról 81-re, a Fidesz támogatóinál 25-ről 28-ra változott a miniszterelnök rokonszenvpontszáma.

A bizonytalanok körében az átlagot meghaladó mértékben lett kedveltebb Gyurcsány, 41-ről 50 pontra emelkedett a népszerűségi mutatója. Orbán Viktor is rokonszenvesebb lett az elmúlt hetekben, igaz, ennek mértéke viszonylagos, mintahibán belüli.

Orbán egyébként a mezőny leginkább végletesen megítélt politikusa, a lista legmagasabb és legalacsonyabb pontszáma is a nevéhez fűződik. A Fidesz támogatói körében kimagaslóan magas, 88 pontos a népszerűsége, míg az MSZP híveitől 19 pontot kapott.

Mádl mindig elől volt

Ebben a hónapban szerepel utoljára a politikusi ranglistán Mádl Ferenc. A távozó köztársasági elnök öt hivatali éve során mindvégig a közkedvelt politikusok közé tartozott, már a kezdeteknél benne volt a három legnépszerűbb közszereplő között. 2000 és 2003 között viszonylag stabilak voltak a vele kapcsolatos vélemények: 60 és 67 közötti pontszámmal az első vagy második legrokonszenvesebb személyiség volt.

Módszer
Az adatfelvétel ideje: 2005. július 15-21. A megkérdezettek száma: 1500 fő, ők együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik. Alapsokaság: 18 éves és idősebb, állandó magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár. Az alapsokaság és a megkérdezettek összetétele megegyezik. Minden hónapban más-más 1500 főt kérdeznek meg személyes megkereséssel.