Mádl a népszerűségi rangsor élén

2004.11.29. 07:14
Továb nőtt Mádl Ferenc elõnye a népszerűségi rangsor élén – derül ki a Szonda Ipsos novemberi felméréséből, melyet a hétfői Népszabadság ismertet. A köztársasági elnökkel sokáig lépést tartó, sőt őt korábban többször megelőző Dávid Ibolya leszakadt, de második helye eléggé stabilnak látszik. A középmezõny továbbra is nagyon szoros.
A tavalyi és az idei évben mindvégig Mádl Ferenc és Dávid Ibolya versengett a népszerűségi lista első helyéért. Az esetek többségében azonos pontszámot értek el, de az is előfordult, hogy valamelyikük néhány pontos előnyre tett szert. A vezetés azonban mindig kismértékű, legfeljebb 2 pontos volt, ami sokkal inkább holtversenynek, mint tényleges - statisztikailag is érvényesnek mondható - fölénynek volt nevezhető. Októberben viszont nagyobb lett a különbség a köztársasági elnök javára (62-57 pont), ami valamelyest novemberben is nőtt (63-55 pont).

Kettejükön kívül az élvonal tagjainak számítanak még Göncz Kinga, Orbán Viktor, Gyurcsány Ferenc és Szili Katalin - 51-52 ponttal. Göncz Kinga nyári belépése óta jóval ismertebbé vált, júliusban 39 százalék, most 56 számára cseng ismerősen a neve. A miniszter asszonyt - talán a tárca kompetenciáját fel- és elismerve - főképpen a nők, az idősebb emberek, az alacsonyabb iskolázottságúak kedvelik az átlagosnál jobban.

Fej fej mellett

Orbán Viktor megítélését bárki másnál erőteljesebben befolyásolja a politikai hovatartozás. Továbbra is nagyon megosztja a magyar lakosságot. A Fidesz-szavazóktól 85 pontot, az MSZP-sektől 24 pontot kapott. A Gyurcsány Ferencről alkotott véleményeket is nagymértékben meghatározza a pártszimpátia, de az eltérések szolidabbak, mint Orbánnál. Az MSZP-sek - akárcsak a múlt hónapban - 73 pontra minősítették a miniszterelnököt, a Fidesz támogatói pedig - alig alacsonyabb értékkel az októberben mértnél - 33 pontra.

Nem szokatlan, hogy rendkívül tömör a népszerűségi lista, s ez különösképpen jellemző a középső tartományban lévőkre. A rangsorban szereplők fele a statisztikai értelemben alig különböző 45 és 49 pont között található. Ebben a hónapban egyébként a változások iránya és mértéke is eltér a korábbi hónapokban tapasztalttól. Nem láthatunk az idei nyáron és őszön jellemző hitelvesztést kifejező nagy pontszámeséseket. De nincs jelen a múlt hónapban regisztrált korrekció, a mindenkire kiterjedő népszerűség-növekedés sem.

Módszertan Az adatfelvétel ideje: 2004. november 6-16. A megkérdezettek száma: 1500 fő, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik. Alapsokaság: 18 éves és idősebb, állandó magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár. Minden hónapban más-más 1500 főt kérdeznek meg személyes megkereséssel, kiválasztásuk az úgynevezett kétlépcsős rétegzett mintavétellel, a teljes véletlent biztosító módszerrel történik, azaz minden felnőtt magyar állampolgárnak azonos esélye van a mintába kerülésre.