Szonda: a kormánynak ártanak az utcai harcok

2006.09.20. 08:33
A hétfő esti-éjszakai események a kormányoldalnak ártottak jobban, és az MTV székházánál történtekért is a kormányzatot hibáztatják inkább az emberek - ez derül ki a Szonda Ipsos felméréséből, amelyet a Népszabadság ismertetett.

"Ön elfogadhatónak tartja-e, ha politikai kérdésekben az emberek így fejezik ki nemtetszésüket" - ezt a kérdést tette fel a Szonda Ipsos közvéleménykutató-intézet, alighanem a hétfői MTV-székház ostrom kapcsán.

A válaszokból kitűnik, hogy a megkérdezettek döntő többsége, 80 százaléka elutasítja ezt. Szerintük demokráciában nem engedhető meg mindez. 15 százalék szerint viszont "igen, a demokráciában ez megengedhető".

Ugyanakkor a tévészékháznál történtekért a válaszadók 39 százaléka szerint a kormányoldal a felelős, 29 százalék az ellenzéket okolja, mindkettőt pedig 18 százalék tartja felelősnek. (14 százalék nem adott értékelhető választ.)

A megkérdezettek 40 százaléka szerint a rendőröknek határozottabban kellett volna fellépnie, mert a rendbontók veszélyeztették a közrendet. 45 százalék azonban úgy vélte, nem, mert a keményebb fellépésnek még súlyosabb következményei is lehettek volna.

Az emberek nagy része úgy gondolja, hogy a kormányoldalnak ártott többet (47 százalék), az ellenzék számára hátrányosnak a válaszadók negyed (23 százalék) minősítette az eseményeket. Feltűnően sokan nem tudtak erre a kérdésre válaszolni, mintegy 30 százaléknyian nem adtak értékelhető feleletet.