Most egy MSZP-s képviselő nem fújt szondát

2005.08.01. 16:19
Szombaton éjjel az I. kerületi rendőrök gyanúsnak találták az egyik ellenőrzésre leállított gépkocsi sofőrjét. A vezető, Szabó Zoltán szocialista képviselő az Indexnek azt mondta: a rendőrök metakommunikációját úgy értelmezte, hogy mindenkinek jobb, ha nem fúj.

Megtagadta a rendőröknek az alkoholszonda megfújását egy országgyűlési képviselő szombat éjszaka.

I. kerületi intézkedés

Az I. kerületi járőrök vasárnapra virradó éjszaka, háromnegyed egykor tartottak gépjármű-ellenőrzést a Hattyú utcában, amikor leintették egy honatya autóját is. A rendőröknek gyanússá vált a sofőr, ezért szerették volna megszondáztatni, ám a képviselő - mentelmi jogára való hivatkozással - megtagadta a szonda megfújását. Az ORFK Kommunikációs Igazgatóságán megerősítették: valóban volt rendőri intézkedés a hétvégén egy országgyűlési képviselővel szemben, aki élt mentelmi jogával.

A metakommunikációból úgy tűnt

Szabó Zoltán az Indexnek azt mondta, hogy a szombat éjszakai hőségben valószínűleg nem működött a veszélyérzete, amikor az igazoltatás során a helyzetet magyarázó rendőr szavaiból azt vette ki, hogy a rendőrök és ő is úgy ússza meg a leggyorsabban az ellenőrzést, ha él képviselői mentelmi jogával. Szabó elmondta, hogy hosszabb ideje követette a rendőrautót, amikor váratlanul megállították és igazoltatták. Az intézkedés során a rendőr vetette fel, hogy élhet mentelmi jogával. A szocialista honatya szerint a magyarázatból és a metakommunikációból úgy tűnt, mindenkinek ez a legkönnyebb megoldás. Szabó hangsúlyozta, nem ivott alkoholt, amit az is bizonyít, hogy a rendőrautó láttán nem fordult el az első kanyarban.

Egyetértettek a parlamentben

Az elmúlt időszakban valamennyi párt egyetértett abban, hogy a képviselőknek nem lenne szabad kibújniuk a rendőrségi ellenőrzés alól, mentelmi jogukra hivatkozva. A télen három fideszes képviselő gondolta úgy, hogy jogaival élve nem kell alávetnie magát a közúti alkoholellenőrzésnek. Lamperth Mónika belügyminiszter egyenesen úgy kívánt módosítani a vonatkozó jogszabályokon, hogy az aki nem fújja meg a szondát, az automatikusan ittasnak tekinthető. Két politikus törvénymódosítási javaslatot is benyújtott, ám a kétharmados jogszabály módosítására azóta sem került sor.