A szirénhangoktól óvja a munkásságot Medgyessy

2004.03.29. 12:26
A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének hétfői ülésén bírálat érte a kormányfőt: többek között a munkások és nyugdíjasok rossz közérzetét kérték rajta számon. A miniszterelnök válaszában a javuló makrogazdasági mutatókat hozta fel, és pártok feletti összefogást sürgetett.
A munkások remélik, hogy nem csak választások előtt fontosak - közölte a miniszterelnökkel Wittich Tamás, az MSZOSZ vezetője, utalva arra, hogy az elmúlt másfél évben többször is hiába hívták meg a kormányfőt rendezvényeikre. A miniszterelnök végül hétfőre elfogadta a meghívást, de helybe ment bírálatokért, hiszen Wittich a megélhetési költségek emelkedését, a sorozatos gyárbezásokat és a munkások valamint a nyugdíjasok rossz közérzetét kérte számon Medgyessyn. "Nincs kormányzati koncepció a szerkezetváltásra" - tette hozzá.

A munkásság természetes közeg

Medgyessy Péter közölte, érti a munkások baját, tőle "nem idegen felfedezni a munkásságot, a kormánynak ez természetes közeg". Ezt nem árt elmondani, amikor "innen-onnan szirénhangot lehet hallani" - tette hozzá. A miniszterelnök javuló gazdasági mutatókkal próbálta tompítani a szakszervezeti kritikákat, szerinte ezek elengedhetetlenek a fejlődéshez, ami "nem az emberek ellen van, hanem értük". A kormányfő elismerte, hogy túl ambíciózus célokat tűztek ki célul", de szerinte vagy mélységes tudatlanság, vagy sanda szándék vezeti azokat, akik a javuló eredmények helyett negatív képekkel riogatják az embereket.

Nem a gazdaság helyzetét rejtegeti

A miniszterelnök ezután megvédte saját közjogi javaslatait , amiket elmondása szerint nem azért tett, hogy a gazdaság helyzetét rejtegesse. Ismét pártokon felüli összefogást szorgalmazott, ami elengedhetetlen az EU-s pénzek fogadásához. Az összefogásról megjegyezte, hogy múlt heti brüsszeli tartózkodása alatt tapasztalta, az összefogás EU-s szinten működik, azt viszont nem érti, hogy akkor Magyarországon miért nem fontos a belpolitika szereplőinek. Szerinte akkor foszlott semmivé az összefogás, amikor a "másik oldal vezére kiadta erre a jelszót".

Wittich Tamás felvetette, hogy Magyarország kerüljön az EU élvonalába, ám Medgyessy a tervet "túl ambíciózusnak találta. "Talán később" - tette hozzá a kormányfő.

Wittich a tanácskozáson azt javasolta még, hogy december 24., valamint csak ebben az évben az EU-csatlakozás miatt április 30-a legyen munkaszüneti nap.