Ekkora bukásra senki nem számított

2006.10.02. 13:05
Számos olyan település, megye veszítette el szocialista vezetőit, amelyek nem számítottak jobboldalinak, de vasárnap ott is narancssárgára festették a politikai térképet. A helyi politikusok nem akarnak elhamarkodottan nyilatkozni, de Gyurcsány Ferenc pártelnöki ambícióira már ferdén néznek.

A vasárnapi önkormányzati választás az MSZP-nek - mint az közismert - országos kudarcot hozott. Szocialista politikusok az elmúlt hetekben az Indexnek általában borúlátóan, de nem tragikusan nyilatkoztak, a vasárnapi bukásra azonban senki sem számított.

Három település vezető szocialista politikusait kerestük meg, olyan városokét, amelyek szocialista polgármestert veszítettek: Győr, Salgótarján és Eger.

A településekben további közös pont, hogy a politikusokat az eredmény meghökkentette, és egyelőre az erős szavak használatától tartózkodnak. Nemcsak ezeken a településeken, hanem máshol az országban is az alapszervezetek már kora reggel elnökségi ülést tartottak, de a héten még további találkozókat és megbeszéléseket terveznek.

Rosszabbul is járhattak volna

A legkevésbé az az egri politikus volt elkeseredve, aki azt elemezte, hogy a közgyűlésből csak egy politikustársuk esett ki, így a többiek nem maradtak munka nélkül. Talán ennek tudható be, hogy még nem keresnek a vereségért felelősöket. Egy alaposabb szembenézés helyett megkérdezettünk annyira volt hajlandó, hogy a kampányból határozottabb fellépést hiányoljon az ellenzéki retorikával szemben. "Nálunk a kommunikációval mindig is baj volt" - jegyezte meg.

Helyben nem félnek a megerősödött jobboldaltól, de "kiszámíthatatlanok a reakciók", hiszen a jobboldali képviselők között olyan is akad, aki részt vett a Szabadság téri ostromban. "Vele nem tudunk együttműködni" - mondta. Pedig az együttműködésre Hevesben szükség lesz, a megyei közgyűlésben 20-20 fideszes és MSZP-s képviselő áll szemben egymással, és megegyezés nélkül még elnököt sem tudnak választani.

Mindenki ellenük, ki velük?

Salgótarjáni gyorselemzést a városi pártelnök már végzett. Fekete Zsolt szerint részben annak köszönhető vereségük, hogy az MSZP színeiben 2002-ben polgármesterré választott Puszta Béla - már mint független - kétezer szavazatot vitt el a szocialisták új jelöltjétől, Dóra Ottótól. Egy másik helyi szocialista politikus Gyurcsány Ferenc pártelnöki ambícióira azt mondta, nem látják garantáltnak, hogy személyében a változások végigvihetők. A kérdésről azonban csak később döntenek.

Győrben lepte meg a legjobban a választási eredmény a szocialisákat. "Le kell higgadni, aztán elemezni a vereség okait" - mondta egy helyi vezető szocialista politikus, aki szerint ezen a héten folyamatosan találkoznak és egyeztetnek az alapszervezetben. Ugyanakkor arra felhívta a figyelmet, hogy az országos politika hatása megmutatkozik abban, hogy szinte az egész országban a jobboldal győzött.