A Fidesznél kétszer több nővel indul jövőre az MSZP

2005.10.19. 10:32
A Magyar Szocialista Párt befejezte a 2006-os az országgyűlési választásokra az egyéni képviselőjelölt-állítást. A tipikus szocialista képviselőjelölt mérnök, majdnem hatvan éves, férfi, aki büszke arra, hogy kétszer annyi női képviselőjelöltjük van mint a Fidesznek.

Az eredeti tervekhez képest többhónapos csúszással, Szekeres Imre szocialista elnökhelyettes szerint "időben" befejeződött az MSZP 2006-os egyéni képviselőjelölt-állítása. A listát ezen a linken böngészheti végig.

"Elsősorban a helyi kezdeményezések érvényesültek az egyéni jelöltek kiválasztásánál, mondta Szekeres Imre, aki szerint "a demokratikusan kialakított döntést sokszor belső viták előzték meg". Belső viták voltak például Nagykanizsán, ahol az ellentéteket úgy oldották fel, hogy a párt országos elnökségével szemben saját jelöltet állító helyi szervezetet feloszlatták. És ez a veszély fenyegette a kiskunhalasiakat is, akik az országos vezetés ellenében szintén saját képviselőt jelöltek.

Több a nő

A legtöbb helyen könnyen ment a régi képviselők leváltása. A képviselőjelöltek közül összesen 65-en - 37 százalékuk - csak jövőre vesz részt először parlamenti választáson. Húsz nő kerülhet a választókörzetekből a szocialisták parlamenti képviselőcsoportjába. Az MSZP közleménye szerint "ők húszan épp kétszer annyian vannak, mint a legnagyobb ellenzéki párt gyengébbik nem soraiból választott jelöltjei."

A képviselőjelöltek átlagéletkora 49 év. A 35 év alattiak aránya 10 százalék, a 36 és 45 év közöttieké 16 százalék, a 46 és 50 közöttieké 21 százalék, az 51 és 60 közöttieké 47 százalék, míg a 60 év fölöttieké 6 százalék, olvasható az MSZP honlapján. Az újonnan jelöltek között már nincs 60 esztendősnél idősebb.

Az egyéni képviselőjelöltek 9 százaléka nem párttag. 98 százalékuk felsőfokú végzettségű, és 2 százalékuknak van csupán érettségije. A jelöltek 38 százaléka mérnök, foglalkozásuk alapján a második legnagyobb csoport a jogászoké, a harmadik a pedagógusoké, majd a közgazdászok következnek. A jelöltek 9 százalékának van jelentős állami megbízatása, 10 százalékuknak megyei szintű, de a legtöbben a helyi önkormányzatokban tevékenykednek, olvasható még a párt honlapján.

November 24-én és 25-én a párt mind a 176 egyéni jelöltje Brüsszelbe utazik,hogy megismerkedjenek az Európai Unió ügyeivel is, jelentette be Szekeres elnökhelyettes. Az SZDSZ-szel a közös jelöltekről január végéig tárgyalnak. Szekeres azt kérte a jelöltektől, hogy legyenek higgadtak, és a többi párt jelöltjét versenytársnak tekintsék.