A szabadságharc leverői is a főváros díszpolgárai

2004.04.01. 13:41
A Fővárosi Közgyűlés április 29-ei ülésén rögzítheti, hogy Sztálint nem tekinti Budapest díszpolgárának. Haynau, Windisch-Grätz, Jelasics vagy Paskievics ma is a főváros díszpolgárai. Ez derül ki abból az interjúból, amelyet az InfoRádió Mészáros György várostörténésszel, a Budapest díszpolgárairól szóló tanulmány szerzőjével készített.
Sztálinnak az a szervezet adományozott díszpolgárságot, amelyik - vélhetően törvényalkotói hiba következtében - több jogi vélemény, bírói ítélet szerint nem jogelődje a Fővárosi Önkormányzatnak - áll a Főpolgármesteri Hivatal csütörtöki közleményében.

A Fővárosi Közgyűlés a múltat nem változtathatja meg, ezért csak annyit rögzíthet: Sztálin a díszpolgári címre nem méltó, így a Közgyűlés nem tekinti a főváros díszpolgárának. Erre jutott csütörtökön Dr. Tiba Zsolt főjegyző, valamint a Fidesz-MKDSZ-t képviselő Endrédy István és az MSZP-s Moskovits Péter, a jelenlegi önkormányzati díszpolgári címre javaslatot tévő eseti bizottság elnök. A főjegyző és a két képviselő közösen nyújtja be a Közgyűlés április 29-ei ülése elé az előterjesztést, amit a bizottságok már a jövő héten megkapnak.

A szabadságharc leverői

A bécsi kormányzat utasítására az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc leverésében kiemelkedő szerepet játszó személyiségek is a főváros díszpolgárainak számítanak, nyilatkozta az InfoRádiónak Mészáros György várostörténész, a Budapest díszpolgárairól szóló tanulmány szerzője.

A megtorlásban főszerepet játszó Haynaunak az akkor még nem egyesült Pest és Buda, Windisch-Grätznek Pest adományozta a díszpolgárságot. A magyarfalóként ismert Radetzky marsall, az olasz szabadságharc leverője, sok ezer ember kivégzője Pesttől kapta a címet, csakúgy mint az orosz cári seregeket vezető Paskievics vagy a horvát Jelasics bán.

Ezek a történelmi személyiségek ma is díszpolgárok, mondta Mészáros György. Budapest díszközgyűlése 1948 március 15-én az említettekkel együtt kilenc, a magyar történelemben dicstelen szerepet játszó hadvezér és politikus esetében kezdeményezte a díszpolgári cím törlését. A javaslat előkészítésével a képviselők a polgármestert bízták meg, de végül nem született határozat az ügyben.

Ezzel hangsúlyozták

Sztálin, a Szovjetunió Kommunista Pártja Központi Bizottságának főtitkára ekkor már hónapok óta Budapest díszpolgára volt. A bolsevik hatalomátvétel - vagy ahogy akkor mondták: a Nagy Októberi Szocialista Forradalom - harmincadik évfordulójára kedveskedett Budapest Főváros Székesfőváros Törvényhatósági Bizottsága a cím adományozásával, hogy ezzel is hangsúlyozza a magyar és a szovjet nép közötti barátságot.