A semmiből lett polgármester a tagtoborzó SZDSZ-es

2007.02.01. 14:53
Drávapiski frissen megválasztott SZDSZ-es polgármestere jár az élen a szabad demokraták baranyai tagtoborzásában. A falubeliek szerint egy évvel a választás előtt tűnt fel, elkezdte "etetni-itatni" a népet, és ez az elmaradott Ormánságban elég volt a győzelemhez.

Drávapiski 2005-ig élte a leszakadó ormánsági falvak szürke hétköznapjait. A település a siklósi várhoz tartozott, lakossága a török hódoltság alatt is magyar volt, és betelepülők azóta se nagyon bolygatták meg a nemzetiségi összetételét.

A lakosságszám folyamatosan csökken, 1950-ben még 230-an éltek itt, ma már csak 92-en, soha nem éltek ilyen kevesen a faluban.

Egy évvel a 2006-os önkormányzati választás előtt megjelent a faluban Mali Zoltán, aki saját bevallása szerint biliárdasztalok felújításából él, és a tizenegynéhány kilométerre fekvő Siklósról nézte ki magának a falut.

Banzáj a játszótéren

A helyiek szerint ekkor elkezdte "etetni-itatni a népet" - minden hónapban volt "banzáj" a játszótéren -, fokozatosan gyűjtött maga mellé támogatókat, de ekkor még nem gondolt arra, hogy akár polgármester is lehetne belőle. Legalábbis ő ezt mondja, pedig a helyiek szerint napnál világosabb volt, hogy valamiért szüksége van a polgármesteri címre, amit a legkönnyebben egy hetvenhat választópolgárral rendelkező faluban lehet megszerezni.

A választás előtti hónapokban mindenestre megnőtt Mali Zoltán adakozási kedve. Anyagi támogatást nyújtott a nyugdíjasklub újraindításához, majd egy fűnyírót is vásárolt, aminek átadására és kipróbálására már egy ünnepség keretében került sor. Megígérte a többi között a templom felújítását, vegyesbolt nyitását is.

Nem az a testület jött össze

Az október elsejei önkormányzati választást az SZDSZ jelöltjeként magabiztosan nyerte, pedig rajta kívül MSZP-s színekben indult a volt polgármester, a rendszerváltás utáni faluvezető, és még két jelölt. Mali négy riválisa összesen kapott harmincegy szavazatot, Mali harmincnyolcat.

A képviselőtestület három tagjából ketten SZDSZ-esek, a harmadik, függetlenként megválasztott tag azonban lemondott. Hogy miért, arról nem akart nyilatkozni, Mali Zoltán is csak annyit mondott róla, hogy "ez az ő dolga, nem az a testület jött össze, amit ő akart". Helyét természetesen egy SZDSZ-es foglalta el, és nyomban alpolgármester is lett. Az viszont különös, hogy a lemondott független képviselő később maga is belépett az SZDSZ-be.

Kóka többet tudna segíteni

Miért éri meg belépni egy ormánsági faluban az SZDSZ-be? Egy névvel nyilatkozót találtunk, aki a beszélgetés után már nem adta a nevét. "Nem akar engem ellehetetleníteni, ugye?" Pedig csak pártügyekről kérdeztük.

"Miért lépett be az SZDSZ-be?" "Patronálni akartam a pártot." "Milyen kötelezettséggel jár a tagság?" "Nincs semmi kötelezettség." "Tagdíj?" "Én nem fizetek egy fillért sem." "Gyűlésekre azért csak eljár?" "Nem voltam egyen sem, nem is nagyon érek rá." "És ki legyen az SZDSZ elnöke?" "Hát, inkább a Kóka." "Miért?" "Többet tudna ő segíteni rajtunk." "De hát éppen Kóka szokta mondogatni, hogy az állam nem mindenható." "Hát nem is, de mégis."

Nem kell suskust feltételezni

A polgármester, akinek beszámolunk a fenti párbeszédről, leginkább arra volt kíváncsi, hogy kivel beszéltünk. Végül hasonlatokkal világítja meg az ormánságiak viszonyát az SZDSZ-hez: "A szerelem sem első kacsintásra alakul ki." Vagy: "A héberül írt Bibliát először senki sem értette, le kellett fordítani azt a hívők nyelvére."

Arra nem tud válaszolni, hogy mennyivel gyarapította az SZDSZ taglétszámát, szerinte ez egy önszerveződő folyamat volt, ami már régen túlnőtt rajta. Nem kommentálta a Magyar Nemzetben megjelent hatszázas taggyarapodást, de szerinte nem kell suskust feltételezni a belépések mögött. Mint mondja, csak januárban "százas nagyságrendben" gyarapodott a baranyai taglétszám, ezek az emberek pedig már közvetve sem dönthetnek az SZDSZ elnökének személyéről. (A tavaszi küldöttgyűlés összetételéről azok dönthetnek, akik 2006. november 28-ig a párt tagjai voltak.)

És milyen eredményei vannak a frissen megválasztott polgármesternek? Egy alapítvány tizenöt üzemet szeretne létesíteni a falu határában, a hosszú távú célok között pedig a turizmus fellendítése szerepel. De az elmúlt hónapok sem tétlenséggel teltek: a ravatalozót felújították és kilenc év után ismét van italbolt Drávapiskiben.

Fodor: Tisztázni kell a tagfelvételi kérdéseket

Fodor Gábor, az SZDSZ elnökjelöltje szerint tisztázni kell, hogy az utóbbi időszakban egyes hírek szerint több száz taggal bővült pártjának tagsága Baranya megyében. "Az a határozott meggyőződésem, hogy egyetlen egy elnökjelöltnek nem lehet érdeke az SZDSZ-en belül, hogy az elnökválasztás körül olyan viták legyenek, amelyek eredményeképpen megkérdőjelezhető annak az eredménye" - jelentette ki, majd hozzátette: "ez ugyanis nem az SZDSZ, és nem az SZDSZ elnökjelöltjeinek az érdeke"."Nem lehet megkerülni ezt a kérdést, nem lehet azt mondani, hogy hát itt semmi nem történt. Tisztázni kell ezt a dolgot" - szögezte le.

Szó sincs arról, hogy olyan mértékű létszámnövekedés lenne a Baranya megyei SZDSZ-ben, amely befolyásolhatná az elnökválasztást - mondta Kuncze Gábor pártelnök csütörtöki sajtótájékoztatóján, és egyúttal visszautasította az erről szóló vádakat. "Ez egy jó nagyra felfújt luftballon, szándékaim szerint én ezt most kiszúrtam" - fogalmazott Kuncze Gábor.