Kereszthuzattal is spórolhatunk gázt

2009.01.08. 16:25
A környezetvédelmi minisztérium épületében csütörtöktől öt kazán helyett csak négy üzemel, csökkentették ugyanis az irodák hőmérsékletét. A tárca példát akar mutatni a lakosságnak, hogyan lehet spórolni az energiával. Tippeket is adtak.

Magyarországon a lakossági energiafogyasztás 80 százaléka fűtésből és háztartási melegvíz előállításból származik, ennek legnagyobb része földgázt igényel, a hazai villamosenergia-előállítás csaknem 35 százaléka származik földgázból, olvasható a környezetvédelmi minisztérium csütörtöki közleményében.

A környezetvédelmi tárca takarékossági tippeket szedett össze, melyekkel pénzt lehet megspórolni, és emellett a környezetet is védhetjük. „Ha csak 1 fokkal csökkentjük az otthoni hőmérsékletet, országos szinten napi 1 millió köbméter gázt tudunk megtakarítani” – olvasható közleményükben.

Fűtés

Nem érdemes túlfűteni otthonunkat: ha csak 1 fokkal csökkentjük az otthoni hőmérsékletet, akár 7 százalékkal csökkenhet a fűtésszámla és országos szinten napi 1 millió köbméter gázt tudunk megtakarítani.

Távollétünkben kapcsoljuk le a termosztátot! Ha 3 fokkal csökken lakásunk hőmérséklete azokban az órákban, amikor nem vagyunk otthon, akár 15 százalékos energiacsökkentést is el lehet elérni.

Amikor szellőztetünk, hagyjuk az ablakot tárva néhány percig, akár kereszthuzatot is csinálhatunk, és utána csukjuk be. Ez hatékonyabb módszer, mintha hosszú időn keresztül tartó szellőztetéssel hagynánk elszökni a meleget a lakásból.

Melegvíz

Könnyen lehet takarékoskodni a melegvízzel: fürdés helyett inkább zuhanyozzunk, ehhez negyed annyi víz és négyszer kevesebb energia szükséges.

Mindig csak annyi vizet forraljunk fel, amennyire éppen szükség van! Ha minden európai csak annyi vizet forralna fel naponta, amennyire éppen szüksége van, a megtakarított energiából megoldható lenne a kontinens egyharmadának közvilágítása.

Ha folyóvíznél mosunk fogat, napi 8 liter vizet is kiengedhetünk. Ha a víz csak használatkor folyik, akkor 2 liter is elég a fogmosáshoz. Sőt, fogmosó pohárral még ennyi sem kell.

A mosóvíz hőfokának mérséklése jelentős megtakarítással jár. Ha negyvenről harminc fokra állítjuk a hőfokot, máris 40 százalékos energia-megtakarítást érünk el.

Szigetelés

A huzatos ablakok, ajtók akár 10 százalékkal is megnövelhetik a lakás hőveszteségét. Cseréljük le a szimpla üvegű, rosszul záró ablakainkat dupla üvegű ablakokra! Ezzel a beruházással akár egynegyedére is csökkenthetjük a rossz ablakokkal elszökő energia mennyiségét.

Érdemes hőszigetelni épületünket, lakásunkat, ezzel a fűtési és hűtési energia akár 30 százalékát is megspórolhatjuk. Az energiatakarékossággal járó felújításokhoz lehetőség van állami támogatásokra pályázni, így csökkenhetnek a beruházások lakosságra eső terhei.

A hőszigetelést érdemes a lakáson belül is megoldani: például szigeteljük a központi fűtés csöveit és helyezzünk el alumínium fóliát a radiátorok mögé. Akár 50 százalékkal is hatékonyabbá tehetjük a lakásunk fűtését.

Világítás, áramhasználat

Ne felejtsük leoltani a lámpát, ha már nincs szükség rá! Ha öt, feleslegesen égő 60 W-os izzót lekapcsolunk, évente csaknem 12 ezer forintot is megtakaríthatunk.

Használjunk energiatakarékos égőket! Az energiatakarékos égők ötször kevesebb áramot fogyasztanak, és tovább tartanak, mint a hagyományos izzók. Fénycsövet ott érdemes használni, ahol naponta legalább 3-4 órát világítunk folyamatosan. A kompakt fénycső veszélyes hulladék, ezért külön kell gyűjteni.

Húzzuk ki a konnektorból a mobiltelefon-töltőt, ha már nem használjuk, mert akkor is fogyaszt áramot, ha nincs a telefon rácsatlakoztatva. Ha a töltőt folyamatosan bedugva hagyjuk, az elektromos áram 95 százaléka kárba vész.

A zöld tárca egyébként példamutatással próbálja ösztönözni a lakosságot: az irodák hőmérsékletét 2 fokkal csökkentette, és nem fűti feleslegesen a folyosókat és a mosdókat sem, ahol a melegvíz használatot is korlátozta. A minisztérium épületében csütörtöktől öt kazán helyett csak négy üzemel.