Gyurcsány blöffölt a Táncsics-börtönnel?

2006.06.26. 12:04
A New York Times arról ír, hogy a magyar miniszterelnök csőbe húzta Busht a Táncsics-börtönre vonatkozó ígéretek(?) hangoztatásával. Az amerikaiak "fejlődést" remélnek az épületről több hónapja folyó tárgyalásokon.

A Népszabadság idézi a New York Times egyik publicistáját, aki szerint Gyurcsány Ferenc váratlan helyzet elé állította George W. Busht, amikor azt mondta, ígéretet kapott a Táncsics-börtön visszaadására.

Az amerikai napilap visszaemlékező jegyzete szerint a magyar kormányfő minden diplomáciai ügyességét bevetette, hogy csőbe húzza vendégét.

Az amerikai nagykövetség egyik, neve elhallgatását kérő illetékese az Indexnek nyilatkzva azt nem tartotta illendőnek, hogy a két vezető magánbeszélgetésének részleteiről beszéljen. Azt azonban fontosnak tartotta tisztázni, hogy a "széles körben elterjedt mítosszal" szemben a Táncsics-börtön nem háborús jóvátételként került amerikai tulajdonban, hanem az Egyesült Államok 1948-ban mevásárolta. "Több hónapja tárgyalásokat folytatunk az ingatlanról a magyar külügyminisztériummal, reméljük, hogy a közeljövőben fejlődést érünk el" - nyilatkozta az amerikai illetékes az Indexnek.

A második világháború vége óta amerikai tulajdonban lévő épületről hosszú ideje folynak a tárgyalások. Az amerikai lap tudósítója szerint, amikor a sajtó előtt Gyurcsány arról beszélt, hogy a kérdés hónapokon belül rendeződik, és amit Bush megígér, az meg is valósul, az elnök elvörösödött, megrázta a fejét, lenézett maga elé, és elnevette magát.

Az elnök reagálása nyomán felmerül a kérdés, hogy pontosan mit is tartalmazott a tárgyalásokon elhangzott ígéret - zárta le a sztorit a New York Times.