Két vagy három tárcát kaphat az SZDSZ

2002.04.24. 11:50
Eltérő értesülések láttak napvilág arról, hogyan osztaná el a tárcákat a várhatóan kormányt alakító MSZP-SZDSZ páros. Az MTI szerint négy tárcára tartanának igényt a szabad demokraták, a Magyar Hírlap és a Népszabadság szerint azonban csak háromra. A Népszabadság úgy tudja, hogy az MSZP két tárcát adna át, míg a Magyar Hírlap úgy értesült, hogy hármat.
A csütörtökön kezdődő MSZP-SZDSZ koalíciós tárgyalások előtt már mindkét párt részéről megfogalmazódtak az igények és a szándékok, amelynek keretében a szabad demokraták négy tárcára tartanának igényt, a szocialisták viszont három minisztériumot adnának át az SZDSZ-nek - adta hírül az MTI kedden este. A tárgyalások várhatóan több bizottságban zajlanak majd, külön egyeztetés lesz a koalíciós kormányprogramról - amelyet akár több albizottság is tárgyalhat -, a parlamenti együttműködésről és a kormányzati struktúráról.

A két párt legfőbb vezetői egyeztetnek

Kattintson a nagyításhoz!
Kovács László
Kovács László szocialista pártelnök keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az első pártvezetői egyeztetésre csütörtökön kerül sor, amelyen az MSZP-t rajta kívül Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelölt, Lendvai Ildikó és Juhász Ferenc alelnök képviseli majd. Az MTI úgy tudja, az SZDSZ részéről Kuncze Gábor pártelnök, Pető Iván, Magyar Bálint és Fodor Gábor ügyvivők vesznek részt a megbeszélésen.

"Tiszta" minisztériumokat akarnak

A két párt politikusaitól származó információk szerint a jelenlegi állás alapján a minisztériumok száma nem változna, ugyanakkor átalakulna azok szerkezete. Abban egyetértés van az MSZP és az SZDSZ között, hogy "tiszta" minisztériumok jöjjenek létre, amelyekben ugyanaz a párt adja a tárcavezetőt és a politikai államtitkárt is. Az MTI értesülései szerint az SZDSZ szeretné megkapni a létrehozandó informatikai minisztériumot - amelyhez a távközlés is tartozna -, a gazdasági stratégiával foglalkozó tárcát, valamint az oktatási vagy az egészségügyi minisztériumot.

A külügyi államtitkári poszt az SZDSZ-nél?

A Magyar Hírlap információi szerint a külügyi tárca esetében elképzelhető, hogy a politikai államtitkárt az SZDSZ adná, az MSZP ugyanis az SZDSZ-szel ellentétben nem akar önálló integrációs tárcát és ez lehet a kompromisszumos javaslata a szocialistáknak. A lap szerint az MSZP kész átadni a szabad demokratáknak az informatikai, a környezetvédelmi, illetve a gazdasági tárcát.

A környezetvédelmi tárcát átadnák a szocialisták?

A Népszabadság úgy értesült, hogy az MSZP két tárcát ajánl leendő koalíciós társának, míg a szabad demokraták hármat szeretnének kapni. A lap úgy tudja: a szabad demokraták szeretnék megkapni az egyik gazdasági tárcát, ahol a közgazdász végzettségű Kuncze Gábor lehetne a tárcafő, igényt tartanának a közlekedési tárcára és harmadik minisztériumként az oktatási, vagy a kulturális területet irányíítanák. A szocialisták ellenben a környezetvédelmi minisztérium irányításának átadásán is gondolkodnak abban az esetben, ha Szili Katalin lesz az Országgyűlés elnöke.