'Nagy fiesztahangulat volt'

2006.09.22. 19:45
Folytatódtak az elmúlt napok utcai zavargásaiban előállítottak gyorsított bírósági perei a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Pénteken rendzavarás szabálysértése miatt állt bíróság elé az a három férfi, akikre szerda éjjel csaptak le a rendőrség kiemelőcsoportjai az Oktogon környékén.

A vádlottak a rendőrségi előterjesztés szerint passzívan ellenálltak a rendőrségi intézkedésnek, azaz engedetlenség miatt kell most felelniük. A három vádlott közül az egyik Boldis Endre, a MIÉP XX. kerületi önkormányzati képviselője, aki a rendőrség szerint ráadásul hangadóként követte el a rendzavarást.

Fieszta

A bíróságon mindhárom vádlott elmondta saját verzióját a történtekről. Boldis - aki a rendőrök oszlató sorfala előtt mozgott az Oktogonnál - saját bevallása szerint nem hallotta, hogy a rendőrök kihangosító kocsija azt harsogja, hogy "a törvény nevében mindenki hagyja el a területet", ezért maradt ott a rendőri intézkedésig. Az előrenyomuló rendőrök végül megbilincselték és előállították Boldist. A rendőrségi jegyzőkönyvek szerint azért, mert Boldis a jól hallható felszólítás ellenére a sorfal felé indult, valamit mondott a körülötte lévő tüntetőknek, ezzel "ráhúzta őket a sorfalra", néhány rendbontó üvegekkel és kövekkel dobta meg a rendőröket.

Képek a bíróságról
Képek a bíróságról

B. Balázs, magyar-amerikai kettős állampolgár, főiskolai hallgató elmondta, hogy azért ment a zavargások közelébe, mert fotózni akart, ugyanis ajánlatot kapott az amerikai Bloombergtől, hogy ha jó képeket készít akkor megveszik azokat tőle. A magyar származású fiatalember csak két éve él Magyarországon, így nem érti még tökéletesen a nyelvet, vallomása szerint részben ez is közrejátszott abban, hogy nem értette a rendőrségi felszólítást. Mivel nem volt nála sajtóigazolvány, illetve megkülönböztető sajtós mellény, valamint arca elé kendőt kötött, a meginduló rendőrök megbilincselték. Ügyvédje szerint B. Balázs bűne annyi, hogy rosszkor volt rossz helyen.

A harmadik vádlott - Sz. Norbert - egy késő estig tartó munkából hazainduló recepciós volt. A nagydarab, kopasz férfi szerint megjelenése elég volt ahhoz, hogy kiszúrják a rendőrök. Pechjére egy rugós kést is találtak nála, igazolni viszont nem tudta magát, ami abban a helyzetben elég volt az azonnali bilincseléshez.

A tárgyaláson a legérdekesebb megjegyzést Boldis Endre ügyvédje tette, aki védőbeszédében úgy fogalmazott: "nagy fieszta hangulat volt" a Nyugati tér és az Oktogon között, Boldis pedig kétgyerekes apaként, kétdiplomás önkormányzati képviselőként nyilván tisztában volt a jogaival.

3-3 nap

A három vádlott ügyében hosszas várakozás után este hétkor hirdettek ítéletet. A bíróság szerint mindhárom vádlott elkövette a rendzavarás szabálysértését, ezért 3-3 nap elzárásra ítélték őket - csakúgy, mint a csütörtökön bíróság elé állított négy tinédzsert. A bíróság szerint a három férfi a rendőri felszólítás ellenére sem hagyta el a helyszínt, tiltott helyen tartózkodtak, ezzel akadályozva a rendőrök tömegoszlató munkáját. Az ítélet ellen mindhárman fellebbeztek. Mivel esetükben még nem járt le a 72 órás őrizet, ezért ők szombatig fogdában maradnak.

Vállalta arcát, mert ártatlannak tartja magát
Vállalta arcát, mert ártatlannak tartja magát

Sz. Norbert egyébként már az ítélethirdetés előtt, a folyosói várakozás közben elmondta, hogy ártatlannak tartja magát, ezért ha elítélik, mindenképp fellebbez. Az egyik belvárosi szórakozóhelyen dolgozó férfi többek között elpanaszolta, hogy rendkívül méltatalanul bántak velük a rendőrök, sokáig nem kaptak rendes ennivalót, egy négyszer-négyes zárkába zárták őt tizenharmad magával, felváltva tudtak csak aludni, akkor is csak a földön. Neki nem engedték meg, hogy bevegye szívgyógyszerét, sok sérültet csak csütörtök délután láttak el az orvosok, mesélte.

A férfi szerint a rendőrök válogatás nélkül szedték össze az embereket az utcáról, csak hogy "meglegyen a statisztika". A fogdában beszélt egy fiatal perui férfival, akit a körúti lakásának ajtajából rángattak el a rendvédelmisek. Mint mondta a fogdában elég kevés volt az "igazán kemény arc", ennek ellenére a rendőrök folyamatosan szidalmazták őket, olyanokat kiabáltak, hogy "bent rohadtok három évig", meg "na, most legyetek kemények".