ORFK: A mostani állapot nem tartható fenn

2006.10.19. 14:31
Péntek délig kell a Kossuth téri tüntetőknek válaszolniuk arra, elfogadják-e a Kossuth téri rendezvények lebonyolítására tett rendőrségi ajánlatot. A rendőrség egy telefont vár.

Továbbra sincs megállapodás a Kossuth téri tüntetők és a rendőrség között. A rendőrök péntek délig adtak gondolkodási időt a tüntetőknek, hogy fogadják el a rendőrség eredeti javaslatát (maximum 100 akkreditált ember, kordon, átvizsgálás), vagy pedig az országos rendőrfőkapitány legkésőbb péntek délig meghozza a döntést, mi legyen a téren.

A tárgyalásokról beszámoló Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs vezetője azt se mondta, hogy kiürítik a teret, de azt sem, hogy nem. Annyi viszont kiderült, hogy ha a tüntetők egyértelműen elutasítják a rendőrség ajánlatát, akkor akár még csütörtökön megszülethet az ORFK vezetőjének döntése. "A mostani állapot nem tartható fenn" - jelentette ki Garamvölgyi László. Sátrak semmiképpen nem lehetnének, és a tüntetők tűzszerészeti átvizsgálása is szükséges lenne.


Klikk!

Garamvölgyi László elmondta, további tárgyalás nem lesz, egy telefont várnak, hogy a tüntetők mit döntöttek. Ha nem jeleznek vissza, akkor az ORFK vezetője dönt arról, milyen jogi eszközökkel él majd.

Grespik szerint részmegállapodás született

A tüntetők a Teve utcai megbeszélés után viszont azt hangsúlyozták, hogy van részmegállapodás, és "Rákóczi vezérlő fejedelmünk" szobra alatt, pontosabban a szobor körüli területnek nagyjából a felén demonstrálnak tovább. A tüntetők legalább 500 főt szeretnének engedélyeztetni. Ennél alább nem adják.

Grespik László, a demonstrálók jogi képviselője azt mondta, korábban ő valóban beszélt 28-as létszámról, de ezt tréfának gondolta, éppen azt karikírozva, hogy az alkotmányosságba ütközik a létszám korlátozása. Grespik ezzel Garamvölgyinek azt az állítását cáfolta, hogy a tüntetők eredetileg megelégedtek volna 28 akkreditált demonstráló beengedésével is a térre.

Grespik szerint nincs egyetlen jogszabály sem Magyarországon, amely a gyülekezési jog alkotmányos erejét felülmúlná, így nem megalapozott az a rendőrségi álláspont, hogy négy jogícmen is beavatkozhat a Kossuth téren a rendőrség. Fizikailag kiüríthetik a teret, jogilag nem - mondta Grespik.

Takács András nem tudja mi lesz

Grespik elmondta, hogy nem ragaszkodnak annyira a sátor, különösen a nagy sátor megmaradásához. Grespik szerint részmegállapodások születtek, és akár pénteken is tárgyalhatnak tovább az ügyekről. Szerinte a tüntetők engedik át a teret az állami ünnepségeknek, nem pedig az államhatalom tesz engedményeket.

Takács András, a Kossuth tériek főszervezője arról nyilatkozott, hogy nem tudja mi lesz, ha lejár a péntek déli határidő, amit a rendőrség szabott. Ők nem gondolkodnak tovább egyébként, mert nem is kértek gondolkodási időt. Ezzel arra reagált, hogy Garamvölgyi szerint a demonstrálók a rendőrség javaslatát meghallgatva időt kértek.

Takács szerint szükségük van a sátrakra is, hiszen napokon át akarnak majd demonstrálni.