Rekordelőnyt mért a Fidesznek a Tárki

2007.07.04. 17:42
A két nagy párton kívül jelenleg csak az MDF kerülne be a parlamentbe, áll a Tárki júniusi felmérésben. A biztos szavazó pártválasztók körében közel kétharmados többségben vannak az ellenzéki párt támogatói, és aktívabbak is, mint a kormánypártiak.

Az elmúlt időszakhoz képest az eddigi legnagyobb különbség mutatható ki az MSZP és a Fidesz támogatottsága között: a teljes népesség körében a nagyobbik ellenzéki párt 17 százalékponttal, míg a pártválasztók körében 37 százalékponttal vezet - olvasható a TÁRKI júniusi felmérésében.

További elmozdulást tapasztaltak az ezer lakos megkérdezésével készült felmérés készítői a korábbi hónapokhoz képest abban is, hogy a biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesz szavazói aktívabbak a kormánypárti szimpatizánsokhoz képest, a nagyobbik ellenzéki párt támogatói magasabb arányban mennének el szavazni, mint a szocialista párté.

Nőtt a különbség

A Fidesz előnyének nagyságát az is mutatja, hogy a biztos szavazó pártválasztók körében közel kétharmados többségben vannak az ellenzéki párt támogatói. Májusban az MSZP-re még 19 százalék szavazott volna, ez 17 százalékra csökkent, a 31 százalékos támogatottsága pedig 34 százalékra nőtt. A biztos szavazó pártválasztók csoportján belül a Fidesz támogatottsága a májusi 51 százalék után júniusban 62 százalékon áll, míg a szocialista párté ebben a hónapban 25 százalék, míg márciusban és májusban 34 százalék volt.

A két nagy párton kívül csak az MDF éri el a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt, ha most vasárnap lennének a választások. A biztos szavazó pártválasztókon belül az SZDSZ most 2 százalékos a márciusi 4 százalékhoz, illetve a májusi 3 százalékhoz képest. Míg az MDF 6 százalékos táborral rendelkezik a felmérés szerint, a Tárki márciusban szintén 6 százalékot, míg májusban 7 százalékot mért.

A lakosság körében ugyanakkor a választásokon való részvételi hajlandóság az elmúlt fél évben lassan, de fokozatosan csökkent: egy most vasárnapi választáson a szavazásra jogosultak 53 százaléka venne részt biztosan, míg ez az arány januárban 56 százalék, márciusban 54 százalék volt.