502 bicikli 31 autó helyén a VII. kerületben

2008.10.02. 12:52
A hetedik kerületben 30 millió forintért 502 kerékpár számára alakítottak ki tárolót, amelyek mellett információs tábla van arról, hogy hogyan óvjuk biciklinket a lopástól és magunkat az autósoktól.

"Saját kezűleg fogom leszerelni a kerékpártárolót az önkormányzat elől" - mondta Hunvald György, hetedik kerületi polgármester a Magyar Kerékpáros klub elnökének László Jánosnak egy csütörtöki sajtótájékoztató után. A polgármester azonban nem a kerékpártárolók ellen intézett kirohanást, hanem éppen ellenkezőleg. Ezen a napon adták át ugyanis a kerület utolsó frissen épített, nem csak alibinek, de biciklilezárásra is használható tárolóját. Miközben az önkormányzat előtt még megmaradt az a használhatatlan típus, amelyet a témát ismertető cikkünkben is szapultunk.

Hunvald György polgármester és László János, a Kerékpáros klub elnöke

A csütörtökön lezárult program keretében a kerületben 50 helyen adtak át bicikliparkolókat, amelyekben összesen 502 kerékpár láncolható le. A tárolókból 31-et autóparkolók helyén alakítottak ki. Bár az autóktól praktikus okokból vették el a helyet, Hunvald György elmondta, ezzel azt is hangsúlyozni akarták, hogy "a kerékpár a gépjárművekkel egyenrangú közlekedési eszköz". A 30 millió forintba kerülő programot júniusban kezdték el a Madách téri parkoló felállításával.

A parkolók az elhelyezkedéstől függő számú robosztus és esztétikus P-elemből állnak. Ezt a modellt a tavasszal megjelent cikkünkben az egyik legjobbként értékeltünk. A tárolókhoz határoló elemek tartoznak, továbbá az aszfaltra festett jelzés. A parkoló mellé helyezett oszlopra került a kerékpártárolóra figyelmeztető tábla. Alatta pedig információs panel található a környék térképével ("Itt áll Ön"), továbbá praktikus információkkal arról, hogy miként lehet lopásbiztosan leláncolni a kerékpárt, mik a biztonságos kerekezés legfontosabb trükkjei és néhány karbantartási ajánlat.

A rövid ismertetőben egyetlen hibát találtunk, mégpedig a láthatósági mellény ajánlását, amit a KRESZ amúgy csak a lakott területeken kívül tesz kötelezővé. Az információs panelt összességében azonban hasznosnak találtuk, ami nem meglepő, mivel azt a legjelentősebb civil kerékpáros szervezet, a Magyar Kerékpáros klub javaslatai alapján állították össze.

Egyébként maga a kerékpártároló ötlete is a szervezet körüli aktivistákhoz köthető. A Critical Mass felvonulásokat is szervező Kürti Gábor és cége, a Hajtás Pajtás indított hadjáratot, hogy elegendő lámpaoszlop híján tárolót állíthassanak fel a hetedik kerületi irodájuknál. A hosszadalmas ügyintézés oda vezetett, hogy végül nem csak az autóparkoló helyén felállítandó tárolójukhoz kaptak engedélyt, de a kerület is fantáziát látott a kezdeményezésben.

Ekkor jelentette be Hunvad György a most lezárult programot. A sajtótájékoztató után a polgármester az Indexnek elmondta, hogy ezzel nem ért véget az akció. Két vendéglátó ipari egység már jelezte, hogy ők is szeretnének bringatárolót a közelükben. Ezeket a parkolókat az önkormányzat fizeti, mivel azokhoz végül is bárki hozzákötheti a kerékpárját, nem csak a helyek vendégei.

A sajtótájékoztatón részt vett Weinek Leonárd zuglói polgármester is, aki bejelentette, hogy 2009 tavaszától ők is elkezdik egy hasonló parkolórendszer kialakítását. A polgármester egy korábbi nyilatkozatában emlékeztetett cikkünkre, amely szerint Budapest 10 halálos biciklis kereszteződéséből több Zuglóban található. Weinek Leonárd tervei szerint az önkormányzat konzultációra hívná a kerékpáros civilszervezeteket, hogy a javaslataik figyelembevételével tegyék biztonságossá ezeket a csomópontokat.