Költségvetési táskát kapott a pénzügyminiszter

2004.09.25. 08:26
Szili Katalin egy bordó, vízibivalybőrből készült táskát ad a miniszternek, hogy ezentúl ebben szállíthassa a beterjesztendő költségvetést. A házelnök egy angol szokást akar honosítani.
Egy táskát adományoz Szili Katalin házelnök a pénzügyi tárca vezetőjének, hogy a miniszter ezentúl ebben szállíthassa az Országgyűlés épületébe a beterjesztendő költségvetést - tartalmazza a parlamenti sajtóiroda meghívója a hétfői átadásra.

A magyar "költségvetési táska" egy bordó, vízibivalybőrből, Magyarországon készült irattáska, bal felső negyedében ezüsttáblán a felirat: "A pénzügyminiszter költségvetési táskája".

Az irattáska, miután a kormány előterjesztését abban átviszik a parlamentbe, a következő szeptemberig a Pénzügyminisztérium első emeleti folyosóján kap helyet.

A költségvetés kifejezés angol megfelelője egy régi francia szóból - bougette - származik, ami kis táskát jelent.

Angliában hagyományosan minden évben fotóriport készül a pénzügyminiszterről, kezében a költségvetést tartalmazó dobozzal. A dobozt, amelyben az egymást követő pénzügyminiszterek a Downing Streetről elvitték a költségvetési előterjesztést a Parlamentbe, valószínűleg William Ewart Gladstone számára készítették a XIX. század második felében. A skarlátvörös színű bőrbe burkolt fadoboz használatának hagyományával eddig csak két pénzügyminiszter szakított a szigetországban.