TASZ: Nem kell kitakarni a rendőrök arcképét

2007.10.31. 13:39
Mivel a rendőrök intézkedés közben közhatalmat gyakorolnak, személyes adataik, így arcképük is, közérdekből nyilvános adatnak számít, foglalt állást szerdai nyilatkozatában a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet. A civilek Péterfalvi Attila adatvédelmi ombudsman hétfőn közzétett állásfoglalására reagáltak, mely szerint az intézkedő rendőr nem tekinthető közszereplőnek, így hozzájárulása nélkül arcképe nem hozható nyilvánosságra.

Nyilatkozatban bírálta a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet Péterfalvi Attila állásfoglalását, amit az adatvédelmi biztos az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) megkeresésére a rendőrökről készült felvételek nyilvánosságra hozatalával kapcsolatban fogalmazott meg.

„Az intézkedő rendőr nem tekinthető közszereplőnek, intézkedése pedig nem minősül közszereplésnek.”…”rendőr hozzájárulásának hiányában arcképe nem hozható nyilvánosságra” – közölte Péterfalvi Attila állásfoglalását hétfőn Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője.

Ausztráliában közlik a rendőrök fotóját

A TASZ szerdai nyilatkozatában fogalmazta meg kritikáját az adatvédelmi biztos állásfoglalásáról. Szerintük Péterfalvi értelmezése téves, továbbá rávilágít arra, hogy a közszereplő fogalma még mindig nincs világosan definiálva.

„Az intézkedő rendőrök esetében valójában nem közszereplői mivoltuk a lényeges kérdés, hanem az, hogy munkájuk során, az intézkedések foganatosításakor közhatalmat gyakorolnak, és ebbéli minőségükben eljárva személyes adataik – így képmásuk is - közérdekből nyilvános adatnak számít” – fogalmaz a nyilatkozat.

Az amerikai CNN nem takarja ki a rendőröket

Alkotmánybírósági határozat

"Intézkedésük alkalmával a hatóság tagjai nyilvánosan, az állam képviselőiként lépnek fel. A hatóság tagjainak intézkedési jogosultságát egyenruhájuk vagy igazolványuk igazolja. Az egyenruhát viselő hivatásos és szerződéses állomány tagjai azonban tevékenységüket nem arctalan tömegként, hanem közhatalom gyakorlására felruházott tisztviselőként végzik, akiknek egyedi azonosíthatósága alapozza meg esetleges személyes felelősségre vonásuk lehetőségét" – idéz a TASZ az Alkotmánybíróság 54/2000. számú határozatából.

„Az intézkedés alá vont állampolgárnak jogos érdeke az, hogy a hatósági fellépés teljes időtartama alatt tisztában legyen a vele szemben intézkedő személyazonosságával, egyediségével. Az állampolgár panaszhoz, jogorvoslathoz való joga ugyanis csak így garantálható” – olvasható az alkotmánybírósági határozatban.

A brit Guardian is közöl rendőrökről készült képeket

A közérdekű nyilvános adat iskolapéldája

„Az, hogy a közhatalmat, a legális állami erőszakmonopóliumot gyakorló rendőr az intézkedése közben fizikai valójában hogy néz ki, a TASZ álláspontja szerint iskolapéldája a közérdekből nyilvános adat fogalmának” – fogalmazzák meg a Péterfalvi Attilával ellentétes véleményüket, melyet az adatvédelmi törvényben foglaltakkal indokolnak.

A német Spiegel a magyar rendőröket is megmutatja

A TASZ már a tavaly őszi zavargások idején foglalkozott a rendőri fellépés módjával, és sürgette, hogy az intézkedő rendőrök személye beazonosítható legyen. Így például kifogásolták a rendőrök arcát felismerhetetlenné tevő símaszk hordását, valamint az azonosító jelvény nélküli egyenruhák használatát. Álláspontjuk szerint azonosítás nélkül a rendőri intézkedések számonkérhetetlenek, ami a jogtiprás előtt nyitja meg az utat.