Schiffer András elmegy a TASZ-tól

2008.07.02. 15:25
A honlapján közzétett nyílt levélben búcsúztatja a Társaság a Szabadságjogokért Schiffer Andrást, aki lemondott ügyvivői tisztségéről és tagként is kiválik a jogvédő szervezetből. A TASZ elvi mércéje és alapszabálya nem teszi lehetővé, hogy tagjai pártokban vállaljanak szerepet, és a többi ügyvivő szerint Schiffer éppen ezt jelentette be az Indexnek adott interjújában. Schiffer szerint pártalapításról még nincs szó, a TASZ-t viszont korábban is kritizálták a Védegyletben való szerepvállalása miatt. Ezért most kilépett, de nincs harag.

Schiffer András az Indexnek adott interjújában arról beszélt, hogy a technokrata és a populista kínálattal (vagyis a bal-, és jobboldallal, a szociálliberális és a nemzeti konzervatív pártokkal) szemben eljöhet az ideje egy ökopolitikai, globalizációkritikus és radikális demokrata alternatíva megjelenésének a magyar közéletben, és hogy ez a ma még nem létező harmadik erő a parlamenti pártokból kiábrándult, bizonytalan szavazók körében lehet népszerű.

Schiffert az Ökopolitikai Műhely célkitűzéseiről faggattuk: a környezetvédő, szociális és jogvédő civilszervezetek képviselőiből verbuválódott társaság nagyjából fél éve működik, körülbelül 150 tagja van, és a nyugat-európai zöld pártokhoz és mozgalmakhoz hasonló elveket képvisel. A környezetvédelem és fenntarthatóság céljai mellett fontosnak tartják a demokrácia minőségének javítását, a társadalmi egyenlőtlenségek mérséklését, a kultúrák és hagyományok sokszínűségének megőrzését, az emberi és demokratikus jogok védelmét.

A TASZ ügyvivői - Baltay Levente, Dénes Balázs, Földes Ádám, Pelle Andrea és Sárosi Péter - nyílt levelük tanúsága szerint úgy értelmezték ügyvivőtársuk nyilatkozatát, hogy eddigi jogvédő működésén túl egy formálódó pártban is szerepet akar vállalni. Márpedig ez ellentétes a jogvédő szervezet elvi mércéjével és alapszabályával, ezért elfogadják Schiffer döntését, hogy távozik.

Schiffer az elmúlt években a TASZ egyik legismertebb arcának számított: ahogy a nyílt levél fogalmaz, hiánypótló publikációkon túl alkotmánybírósági beadványok, megnyert stratégiai perek és számtalan fontos médiaszereplés fűződik a nevéhez.

Schiffer a döntés hátteréről azt mondta az Indexnek, hogy a TASZ-t már korábban is kritizálták a Védegyletben való szerepvállalása miatt, és "az Index-interjú kiverte a biztosítékot". Elismeri, hogy markánsabb közpolitikai megnyilvánulás volt a korábbiaknál, és számára is evidencia, hogy egy párt arca nem lehet egy jogvédő civilszervezet arca is. De párt egyelőre nem alakult, csak gondolkodás folyik róla. Részéről ugyanakkor a kezdetektől fogva tudatos választás volt az emberijogi és az ökopolitikai szerepvállalás kombinációja, azt gondolja, hogy a társadalmi mozgalmak közötti kooperációt a személyi átfedések csak erősíthetik.

"Ma ott tartunk, hogy természetes, ha egy üzletember politizál, de összeférhetetlen, ha valaki egy NGO aktivistájaként, szakértőjeként teszi ugyanezt. Jó volna, ha ez a helyzet megfordulna. Többek között ettől is lehetne más a politika". Sajnálatosnak és abszurdnak tartja, hogy ma Magyarországon etikai problémát vet fel egy civil szervezetben, ha egy tagja azon gondolkodik, miként lehetne változtatni a közállapotokon. Az aktuális, fontos ügyekben továbbra is együttműködik a TASZ-szal, az elvállalt ügyek egy részének képviseletét továbbra is ellátja, jogvédő tevékenységét pedig a Védegyletben szeretné folytatni.

A TASZ elnöke, Dénes Balázs azt mondta az Indexnek, hogy Schiffer kettős szerepvállalását eddig kezelni tudták, és bár a jogvédő szervezetet többször bírálták emiatt, a TASZ-on belül nem érte kritika ökopolitikai szerepvállalása miatt volt ügyvivőtársukat, nem az a baj, hogy változtatna a közállapotokon, hanem hogy ezt egy párt keretei között képzeli el. A TASZ mindig lojális volt Schifferrel, ma is mindennel azonosulnak amit a jogvédő szervezetnél csinált, ugyanakkor "nagyon fog hiányozni, de pártalapításban gondolkodóknak itt nincs helyük".

A témát itt lehet kommentálni