Négymillió forintot kap a távozó Horváth Ágnes

2008.04.02. 13:02
Közel 4 millió forint jár az április 30-i hatállyal menesztett Horváth Ágnes egészségügyi miniszternek, közölte az Infórádió. Az SZDSZ másik két minisztere, Fodor Gábor és Kákosy Csaba önként mondott le, így ők 2 millió forintot kapnak.

A Gyurcsány Ferenc kormányfő által hétfőn menesztett Horváth Ágnes egészségügyi miniszter háromhavi illetményre jogosult, amely 3 888 965 forintot jelent (a havi 1 296 321 forint háromszorosa) - közölte az Infórádió.

A Kormányszóvivő Iroda tájékoztatása szerint Horváth Ágnes 2006. július 1-től 2007. április 22-ig volt államtitkár, majd idén április 30-ig miniszter. Miután több mint másfél éve állami vezető, a törvény szerint jár neki a háromhavi illetmény.

A miniszterek és az államtitkárok nem jogosultak végkielégítésre és nincs felmentési idejük sem. Ha lemondanak vagy elbocsátják őket, ezt esetükben nem végkielégítésnek, csak egyszerűen juttatásnak hívják.

Azok a miniszterek és államtitkárok, akik már három éve állami vezetők, felmentésük esetén fél évi illetményt kapnak kézhez. Ha rövidebb ideje, de legalább egy éve vannak a posztjukon, akkor három havi pénzt fizet ki nekik az állam.

A legkevesebbet azok kapják, akik lemondanak tisztségükről, nekik másfél havi fizetést utalnak át. Fodor Gábor környezetvédelmi és Kákosy Csaba gazdasági miniszter így fejenként 1.944.480 forinttal távozik.