Magyarországon is lesz azonnali távoltartás

2008.12.15. 20:19
A parlament hétfőn elfogadta a távoltartási törvényt, júliustól a rendőrök azonnal felléphetnek a brutális családtagok ellen.

Ellenszavazat nélkül elfogadta aparlament hétfőn a távoltartásról szóló törvényt. A júliustól hatályos törvény ehetővé teszi, hogy hozzátartozók közötti bántalmazás esetén a kiérkező rendőr azonnali, ideiglenes 72 órás távoltartást rendelhessen el. Ez azt jelenti, hogy például a feleségét megverő férjet 3 napra kitilthatják a család közösen használt ingatlanából, és még közvetve sem léphet a határozatban megnevezett személlyel vagy személyekkel kapcsolatba.

A 72 órás távoltartást a bíróság 30 napra meghosszabbíthatja. Ilyen esetekben a bíróságnak soron kívül kell döntenie.

Az új törvény értelmében hozzátartozók közötti erőszaknak minősül minden olyan cselekedet vagy mulasztás, ami a méltóságot, az életét, a szexuális önrendelkezéshez való jogot, valamint a testi és lelki egészséget súlyosan és közvetlenül veszélyezteti.

Emberjogi szervezetek már régóta követelték ezt a törvényt. Sok esetben ugyanis a bosszútól félve nem tesznek feljelentést a bántalmazott családtagok illetve sokszor tragédiához vezetett az erőszak utáni összezártság. Távoltartásra eddig is volt jogi lehetőség, ehhez azonban bírósági döntésre kellett várni, ami az adott helyzetben sokszor értelmetlenné tette az egész intézményt.