Polt megvásárlását sejteti a Magyar Nemzet

2006.02.27. 15:17
A Fideszben megoszlanak a vélemények arról, jó ötlet volt-e a Magyar Nemzetben azt sugallni, hogy a kormányoldal "megvásárolta" Polt Péter legfőbb ügyészt. Polt fizetése egy múlt év végi törvénymódosítás következtében nem csökkenhet már 1,3 millió forint alá.

A Magyar Nemzet cikke szerint Polt Péter távozása után sem jár anyagilag rosszul, miután az igazságügy-miniszter által tavaly novemberben előterjesztett törvénymódosításával "méltányos javadalmazást" biztosított neki. A cikk további része felhívja a figyelmet arra, hogy a Legfőbb Ügyészség a közelmúltban "sorra elutasította" Gyurcsány Ferenc egykori cégeivel kapcsolatos feljelentéseket és az ügyekben érkezett panaszokat.

Sürgős ügyek

Úgy tudjuk, már hetek óta beszédtéma a Fidesz vezetésében Polt garantált 1,3 millió forintos fizetése. A párt egyes képviselői nem tartják véletlennek, hogy a legfőbb ügyész "kiengedte" a Kulcsár-ügyből a szocialisták két prominensét, legutóbb pedig nem volt elég gyors a Magyar Nemzetben publikált Nomentana-ügyben. Deutsch-Für Tamás, a Fidesz kommunikációs vezetője levélben meg is sürgette Poltot a nyomozás késlekedő elrendelése miatt. Az pedig már komoly vádponttá vált, hogy alig két hét után már meg is szüntették a miniszterelnök régi cégei utáni kutakodást.

Lehetőleg vezetői poszt

Mindenki támogatta, kivéve az SZDSZ
A 2005. december 19-i "A Magyar Köztársaság ügyészségéről szóló 1972. évi V. törvény, valamint az ügyészségi szolgálati viszonyról és az ügyészségi adatkezelésről szóló 1994. évi LXXX. törvény módosításáról" szavazó képviselők nagy többséggel fogadták el a javaslatot. Az indítványt mindkét nagy párt támogatta, nemmel Mécs Imre kivételével csupán az SZDSZ-frakció szavazott.
Az ellenzéki pártban sokan összefüggést látnak a legfőbb ügyész mandátumának lejárta utáni szakmai pozícióját szabályozó módosítás elfogadása és a számukra kedvezőtlen döntések között. A kormány előterjesztése alapján elfogadott törvénymódosítás "címzetes legfőbb ügyészségi főtanácsosi" címet adományoz a mindenkori leköszönő vezetőnek, és garantálja, hogy távozása után a Legfőbb Ügyészségen vagy kérésre alacsonyabb szintű ügyészségen "lehetőleg vezető ügyészi" megbízást kapjon. A sürgősséggel elfogadott módosítás garantálja azt is, hogy a főtanácsosi javadalmazás nem csökkenhet a hivatalának viselése idején folyósított fizetéshez képest.

Senkinek sem jó

Úgy tudjuk, megoszlanak a vélemények a fideszes politikusok között, jó ötlet volt-e a pártban elhangzott véleményeket tükröző szombati cikk megjelentetése a Magyar Nemzetben. Az MSZP-SZDSZ többségű parlamentben mintegy hússzor interpellált és leszavazott legfőbb ügyészre ugyanis a cikk bírálói szerint nem vet túl jó fényt, hogy most a jobboldal nyilvánítja megvásárolhatónak. Korábban az egykori Fidesz-képviselőjelöltből lett legfőbb ügyészt a kormányoldal vádolta politikai elfogultsággal, amikor az ügyészség sorozatosan visszadobta az Orbán-kormány idején keletkezett ügyek vizsgálatát.