1991: az FKGP társelnökévé választják Torgyán doktort

2008.04.26. 16:21

Tizenhét éve ilyenkor érett már a Független Kisgazdapárt szakadása. A párt kádereinek egy része a minisztériumokba és más kormányhivatalokba vetette be magát, visszaemlékezések szerint azóta sem terjengett olyan kellemes hagyma és zsírszalonna illat a földművelésügyi minisztérium Kossuth téri palotájában. (Na jó, legfeljebb 1998 és 2002 között.)

A hivatalokból kiszorultak, valamint az Antall József kormányával elégedetlenek Torgyán József, a párt főügyésze, menesztett frakcióvezető körül gyülekeztek, és a hatalom átvételére, a koalícióból való kilépésre készültek.

A hatalom megszerzésének első lépcsőfoka - több sikertelen kísérlet után - az 1991. április 27-i nagyválasztmányi ülés volt. Egy torgyánista Fejér megyei küldöttnek, a pártvezetés akaratával ellentétben, sikerült bizalmatlansági indítványt beterjesztenie az ekkor már 68 éves Nagy Ferenc József pártelnök ellen.

A nagyválasztmányon azok a jelenetek játszódtak le, amik tíz éven át jellemezték a kisgazdagyűléseket: ordibálás vöröslő fejjel, káromkodás, kivonulás, bevonulás, lökdösődés, taszigálás. És a végén: a dörzsölt újpesti ügyvéd, Torgyán József megdicsőülése.

A Nagy Ferenc Józseffel szimpatizálók kivonulása után ellenőrizték a létszámot és kiderült: a teremben maradt Torgyán-pártiak vannak annyian, hogy kétharmados többséggel módosítsák a pártalkotmányt. Így is történt: a menesztett frakcióvezetőből egy ellenszavazat és egy tartózkodás mellett a Független Kisgazdapárt társelnöke lett. Torgyán a Magyar Hírlapnak zseniálisan magyarázta meg, miért jó az addig egyedül regnáló Nagy Ferenc Józsefnek, hogy most már ketten vezetik a pártot:

"A kétszemélyi vezetés Torgyán szerint azért nem okoz majd különösebb problémát, mivel Nagy Ferenc József eddig sem vett részt intenzíven ebben a munkában."

A párt örökös elnökének, Pártay Tivadarnak erről mindenesetre más véleménye volt:

"Nemcsak a párt került válságos helyzetbe, hanem a koalíció is, hiszen a kormány egyik alkotóeleme szélsőséges befolyás alá került."

És mit gondolt az akkor még fideszes Fodor Gábor egy esetleges kisebbségi kormányzásról?

"Ideje újra gondolkodni a koalíció további sorsáról. Mindenképp a miniszterelnök kezében a végső döntés. Mi csakis a kisebbségi kormányt látjuk megoldásnak - a kisgazdák nélkül."

Torgyán a teljes hatalmat 1991 nyarára szerezte meg a kisgazdapártban, miközben a frakció nagyobb része (36-ok) a kormánnyal tartott. Antall József miniszterelnöknek azon a nyáron volt egy halovány kísérlete arra, hogy eltávolítsa a közéletből a kellemetlen, a kormányzására nagy veszélyt jelentő Torgyánt. Egy zárt borítékot adott át a pártelnöknek, benne a személyéről szóló politikai feddhetetlenségi nyilatkozattal. Torgyán a borítékot nem vette át. Torgyán kisgazda ellenfelei állítják: a borítékba foglalt irat (ha zárt volt, honnan tudhatták? - szmájli) azt tartalmazta, hogy Szatmári Lajos fedőnéven a Belügyminisztérium III/III-as ügyosztályának dolgozott. Torgyán erről azt nyilatkozta, hogy 1956 után csakugyan megpróbálták őt beszervezni, de a nyilatkozatot összetépte.

Nagy Ferenc Józsefet 2001-ben a Vas Népe megkérdezte: hogyhogy nem vette észre a Torgyán felemelkedésében a pártelnökségére nézve rejlő veszélyeket. Így válaszolt:

"Észrevettem, de akkorra már a 44 parlamenti képviselőből 18-19 Torgyán mellett állt. Mi hivatalhoz voltunk kötve, szűk mozgástérrel. Minden időmet és erőmet lekötötte a miniszteri munka. Kaptam a jelzéseket, hogy tenni kellene valamit Torgyán ellen, mert mindent leront vidéken, amit mi keservesen felépítünk."

És hogyan került a kisgazdák élére Torgyán doktor? Nagy Ferenc József kissé körülírta ugyan, de azért nem nehéz kitalálni, mire is gondolt:

"A Kádár-rendszernek nagy tapasztalata volt a beépülésben. Bukása előtt kirajzottak káderei, s megtapadtak a legkülönfélébb szerveződésekben. A kisgazdapártra különösen fájt a foguk, hiszen az negyvenötben 57 százalékos, özönvízszerű győzelmet aratott. Ez az emlék élhetett a baloldali vezetőkben, amikor a legképzettebb embereiket küldték ránk. Kimondom, akkor is kimondtam: Torgyán József egy csodálatos képességű ember e játszmában, ő magát is úgy aposztrofálja, hogy üstökös, zseni."

 Az 1994-es választáson az FKGP biztosan jutott be a parlamentbe, míg az Egyesült Kisgazdapárt néven induló 36-ok az egy százalékot sem érték el. Azóta viszont pont ott tart a Torgyán nélküli kisgazdapárt, mint az Antall-párti ellenfele.