1993: magánember-miniszterekkel temetik újra Horthy Miklóst

2008.09.03. 16:50

Horthy Miklós újratemetésének előestéjén „a zuhogó eső ellenére több mint ezer ember” vett részt a Vérmezőn a Demokratikus Charta rendezvényén. A szervezők szerint ez nem ellen-újratemetés, csupán végső búcsú a Horthy-korszaktól.

Konrád György író, a szervezet szóvivője így fogalmazott:

"Szabad akaratunkból veszünk búcsút a rendszertől, amely egymillió embert küldött a halálba."

A Magyar Hírlap tudósítása szerint a rendezvényt egy kisebb incidens is megzavarta: a műsort megzavarni akaró két-három bőrfejűt a rendezők és az érdeklődők eltessékeltek a színpad előteréből.

Horthy Miklós 1957. február 9-én halt meg portugáliai száműzetésében. Bővebben itt olvashat róla a Tegnapi újságban>>>

A kenderesi újratemetésre ötvenezer ember volt kíváncsi, szigorúan magánemberként számos kormánytag is megjelent, kivívva ezzel az ellenzék haragját. A legnagyobb érdeklődés végül is annak szólt, milyen politikusok mennek el a Szolnok megyei újratemetésre? Nos, a Magyar Hírlapban úgy sorakoztak a nevek, mint valami vádiratban:

A kormányból Boross Péter, Für Lajos, Surján László, Balsai István, Szabó Tamás, Kiss Gyula, Nagy Ferenc József, Kádár Béla. A parlamentből Lezsák Sándor és Nahimi Péter az MDF alelnökei, Kónya Imre, Csurka István, Torgyán József, Vörös Vince, Gáspár Miklós, Zacsek Gyula, Miklós Árpád, Szilasy György, Király B. Izabella, Horváth Béla, Dénes János „és még sokan mások”. Antall József miniszterelnököt családtagjai, felesége és fia képviselték.

Antall József felesége a temetésen

Horthy Miklós, felesége és fia földi maradványai a temetés előtti éjszaka érkeztek Portugáliából Magyarországra, és a kenderesi családi kápolnában helyezték örök nyugalomra.

A temetésről szóló tudósításnál érdekesebb, hogy mit feleltek a temetésen magánemberként megjelent vezető politikusok a Magyar Hírlap újságíróinak arra a kérdésére: miért tartották fontosnak, hogy eljöjjenek?

Lezsák Sándor:

„Azért, mert Horthy Miklós sohasem szolgált idegen érdekeket.”

Für Lajos:

„Azért jöttem el, hogy megadjam a végtisztességet Horthy Miklósnak, mivel mint magyar állampolgár, mint történész s mint politikus is tartozom neki.”

Boross Péter (aki szerint az sem lett volna baj, ha közéleti minőségében jelenik meg):

„Horthyban főként férfias bátorságát és rendíthetetlen magyarságát becsüli, és ezért lerója előtte tiszteletét.”

Surján László:

„Erre az eseményre tüntetőleg eljönni nem lehetett, csak tüntetőleg távol maradni tőle.”

Megadták a végtisztességet