1963: átadják az Astoria aluljárót

11.30.

2008.11.30. 17:45

Ma délután átadják az aluljárót - hirdette az 1963. november 30-i Esti Hírlap, és ebből a címből mindenki tudta, hogy melyik aluljáróról is van szó, mivel nem volt több ilyen a fővárosban.

astoria 1963

A kor szokása szerint jóval hamarabb készült el a határidőnél - ez speciel kilenc hónappal.

"Ez a kiemelkedő munkasiker a tervezők, az építésben részt vevő műszakiak és fizikai dolgozók összefogásának és kiváló munkájának eredménye. Tegnap este Prieszol József közlekedés- és postaügyi miniszterhelyettes kiemelkedően jó munkájáért Munka Érdemrend kitüntetést adott át André Alajos ácsbrigádvezetőnek, Grünfeld Sándor főmunkavezetőnek és Rácz Tibor keszonos szocialista brigádvezetőnek. A Közlekedés Kiváló Dolgozója kitüntetést kapta: Fogarasi Béla és Müller József építésvezető, Rácz Lajos és Schwarz Zsigmond brigádvezető, Ulrich Zoltán mérnök."

Az aluljáró megépítése része volt a kelet-nyugati metróvonal beruházásának, aminek folytatásáról szintén 1963-ban döntöttek.

astoria1963

Két nappal később – vasárnap nem jelent meg az Esti Hírlap – egy hosszabb képaláírásban számolnak be arról, hogy a budapestiek birtokba vették az aluljárót:

"Nagy sikere van az Astoria-aluljárónak. Vasárnap elözönlötték a pestiek az aluljárót, hogy megtekintsék a főváros új látványosságát. Tetszettek az egyszerű, korszerű formák, a földalatti kirakatok, s a nagy széles járdák. Kisé többet kell gyalogolni, mint eddig, de de kárpótol ezért a közlekedés biztonsága és meggyorsulása."

astoria 2006