1980: megölik John Lennont

2008.12.08. 09:35

Leonyid Brezsnyev Delhibe érkezett, rendkívüli állapotot vezettek be Szomáliában, megbénította a közlekedést a havazás Magyarországon, UC-s rendszámú Trabantot hirdettek eladásra Budapesten a Fehérvári úton, 5-0-ra verte a Bem József SE a Ganz–Mávagot az NB II. utolsó fordulójában azon a napon, amikor New Yorkban megölték John Lennont.

A Népszabadság december 10-i száma a színes hírek oldalán, az időjárás-jelentés, a tévéműsor, a vízállásjelentés között számolt be a John Lennon elleni merényletről. A hír pusztán ennyi volt:

Mark David Chapman

"Kedden az egész világot bejárta a hír: New York-i lakása előtt meggyilkolták az egykori világhírű Beatles együttes tagját, John Lennont. Lennon éppen feleségével együtt utolsó lemezének stúdiófelvételéről érkezett haza késő éjjel New York-i lakására. Amikor kocsijából kilépett, elé állt egy ismeretlen bőrkabátos férfi, ezzel a kérdéssel: Lennon úr? - majd választ sem várva pisztolyt kapott elő kabátja zsebéből, és hétszer tüzelt. Lennon nekivágódott az épület előtt álló portásfülkének. Az ajtónálló portás megdöbbenésében csak ezt tudta mondani: – Tudja maga egyáltalán, hogy mit csinál? – Éppen lelőttem John Lennont" – hangzott a válasz. A rendőrség szóvivője egyelőre nem volt hajlandó nyilvánosságra hozni a gyilkos kilétét."

A gyilkost, Mark David Chapmant eredetileg 20 évi börtönre ítélték. Lennon özvegye, Yoko Ono azonban elérte, hogy Chapmant továbbra is tartsák börtönben, mert szerinte, ha kiszabadulna, az ő és Lennon két fia, Julian és Sean élete is veszélybe kerülne. Eddig ötször utasították el szabadlábra helyezési kérelmét, legutóbb idén augusztusban. "Elismerem, hogy egy 25 éves fiatalember nem tudta felmérni, hogy egy emberi lény életét vette el. Most, 53 évesen már tudom, hogy mit jelent egy emberi élet. Nagyon sokat változtam" - mondta akkor.