Folytatják a demonstrációt a gazdák

2004.02.23. 08:21
A hétvégén sem tudtak dűlőre jutni a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium vezetőivel a tejágazatról folytatott tárgyaláson a tiltakozó gazdák képviselői, így a demonstráció hétfőn tovább folytatódik. A Magyar Hírlap információi szerint a termelők és a minisztérium megbízottai hétfőn is tárgyalnak, elsősorban a termelői önkorlátozás és a kvóta-visszavásárlás ügyében.
A tiltakozó gazdák képviselői a hétvégi eredménytelen tárgyalásokat követően bejelentették: a demonstráció hétfőn folytatódik. Sákán Antal, az Országos Demonstrációs Bizottság (ODB) tagja, a gazdáknak a tárgyalások ideje alatt tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: hamisak azok a sajtóhírek, amelyek szerint megegyezés-közeli helyzetbe kerültek volna a megbeszélések.

Gyűrű a város körül

A gazdák a 4-es, az 5-ös, a 31-es, valamint az 51-es főutak fővároshoz közeli szakaszán, valamint a Régi Fóti úton tartanak hétfőn demonstrációt. A Magyar Hírlap úgy tudja, hogy az utolsó pillanatban a listára felvették a 6-os út Százhalombatta közeli szakaszát is. A tiltakozó akciók 9-től 16 óráig tartanak.

Kedden a Magyar Tejipari Egyesülés igazgatótanácsa tárgyal a tejpiaci gondok lehetséges megoldásáról, majd délután háromoldalú egyeztetés kezdődik a lehetséges megoldási módozatokról a tárcánál.

Tejfelesleg

A tárgyalásokat értékelő Németh Imre agrárminiszter szerint a tejtermelők méltatlan helyzetben vannak, ugyanis az elmúlt időszakban mintegy tíz forinttal csökkent a felvásárlási ár. Ez annak a következménye, hogy az ország uniós csatlakozásának közeledtével folyik a harc a jövedelmek újraelosztásáért, és most a termelők vannak vesztes pozícióban - tette hozzá.

A miniszter szerint a tárgyalások kulcskérdése, hogy milyen módon lehet a tejfelesleget levezetni. Hozzátette: ebben nem értenek egyet a termelők és a feldolgozók, az utóbbi hónapokban ugyanis a kivitel veszteségét a termelőkkel finanszíroztatták a feldolgozók. "A kormány nem tudja teljesen magára vállalni a veszteség finanszírozását" - jelentette ki Németh Imre.