Tizenöt napot kapott a terasz elbontására a Citadella 4-U

2002.08.26. 08:57
Elfogadta a Citadella 4-U Kft. által megkezdett bontási munkálatokat a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, a terület bérlőjének 15 nap áll rendelkezésére az illegálisan felépített terasz megszüntetésére. A kft. ügyvezetője szerint a tűzijáték miatt nem lesz elég idejük elbontani a kávézót, amit a későbbiekben engedély birtokában szívesen üzemeltetne. Budapestnek, mint mondta, szüksége van erre a kávézóra.
Elmaradt a Citadella terasz hatósági bontása, a KÖH a helyszínen tudomásul vette, hogy a terület bérlője hozzákezdett az általa illegálisan épített terasz elbontásához. A hivatal munkatársának közlése szerint a Citadella 4-U Kft.-nek éppúgy 15 napja van, mint ahogy a hivatal által megbízott kivitelezőnek is ennyi ideje lett volna a bontásra.

Késni fog a tűzijáték miatt

Veres István
Veres István ezzel kapcsolatban megjegyezte, minden bizonnyal tovább fog tartani a bontás, mint 15 nap, mert az árvíz miatt elhaszatott tűzijáték megrendezése nem teszi lehetővé, hogy a jövő hét előtt megérkezzenek a nehézgépek. "Miután mindenkinek fontos, hogy megrendezzék az égi parádét, a közművek lebontására augusztus 31. után kerülhet sor" - mondta.

Engedély bírtokában újrakezdené

Arra a felvetésre, hogy újra megépítené-e a teraszt úgy válaszolt, erre a kávézóra szükség van, bízik abban, hogy engedély birtokában a későbbiekben üzemeltetheti azt. Jogkövető magatartást tanúsít azzal, hogy hozzákezdett a bontáshoz, így azt tanácsolja a médiának, foglalkozzon a jövőben a Budapest környéki természetvédelmi területekre engedély nélkül felépített villákkal.

Tekintse meg galériánkat

A KÖH budapesti irodavezetője, Bor Judit az üggyel kapcsolatban közölte, a hatósági végrehajtás a legvégső eszköz, amit alkalmazhatnak, a kitűzött időpont elött joga volt az üzemeltetőnek végrehajtani a bontási határozatot. "Noha maradéktalanul nem tett eleget annak, nem lehetett végrehajtani a hatósági bontást" - mondta a hivatal munkatársa.

Szép kilátás, finom kávé, törvényesség

A rendőrség kivonulásának költségeit a Citadella 4-U Kft.-nek kell rendeznie. A hatóság ugyan jelentős erőkkel vonult fel a KÖH bontását elősegítendő, a Citadella üzemeltetője korábbi közlése ellenére nem kért birtokvédelmi eljárást, és a rendőrséghez sem fordult a bontás megakadályozásáért. A bontási munkálatok megkezdését számos helyi civil szervezet mellett a helyszínen megjelent Csapody Miklós, a kerület országgyűlési képviselője is figyelemmel kísérte. A képviselő fontosnak tartotta, hogy érvényt szereztek a jognak, hiszen, mint mondta, "nem az a fontos, hogy szép-e a kilátás, vagy finom-e a kávé", hanem hogy törvényesen üzemel-e a létesítmény.

Vigyáznak az alibi bontásra

Varga Kálmán
Varga Kálmán, a KÖH alig egy hete hivatalba lépett elnöke újságírók előtt úgy nyilatkozott, tevőlegesen nem vett, nem vehetett részt a mai eljárásban, mert az általa vezetett hivatal az ügyben csak másodfokú hatóság. Az elsőfokú hatóság határozata alapján mára kellett volna teljes mértékben elbontani a Citadella teraszt. Amikor a hivatal munkatársai megérkeztek helyszínre, teljesen új helyzettel találkoztak, így értékelni kellett egy helyszíni bejárással, hogy alibi bontás kezdődött-e, vagy ténylegesen végrehajtják a hatóság döntését.

A bíróság szeptemberben dönt

A bontási folyamat nem a Citadella 4-U Kft. által elképzelt ütemben kell haladjon, hanem a hivatal által meghatározott menetrend szerint. A bontást folyamatosan ellenőrzik, és ha azt tapasztalnák, hogy megállt, vagy lelassult a munka, akkor újra visszatérnek, és immár a saját kivitelezőjük hajtja végre a bontást. Ezt a menetrendet csak a bíróság módosíthatja, illetve a cég halasztási kérelme. A bíróság szeptember 3-án dönt a jogvitáról - az elnök azonban biztos a hivatal igazában.