Előzetesben a palesztin fogorvos

2004.04.16. 07:50
Döntöttek a terrorcselekmény előkészítésével gyanúsított palesztin származású magyar fogorvos előzetes letartóztatásáról, a férfi ügyvédje azonban fellebbezett a döntés ellen, így az még nem jogerős. Sajtóértesülések szerint a férfira az amerikai titkosszolgálatok hívták fel a figyelmet, egy számlára pedig több mint százmillió forint érkezett egy szaúdi alapítványtól. A rendőrség nem kommentálta az értesüléseket.
Továbbra is rendőri őrizetben van az a palesztin származású magyar férfi, akit a rendőrség terrorfenyegetés előkészületével gyanúsított meg. A Budai Központi Kerületi Bíróság előzetes letartóztatásba helyezte csütörtökön dr. S. Tayseer magyar-jordán kettős állampolgárt, aki ellen a rendőrség közveszélyokozás előkészülete miatt indított nyomozást. A végzés ellen a gyanúsított védője azonban fellebbezett, így az nem jogerős.

Szabadon veszélyt jelentene

A bíróság a döntés indoklásában kifejtette, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján a gyanúsított cselekménye bizonyítottság esetén "közveszélyokozás előkészülete bűntettének", valamint "terror-cselekmény előkészülete bűntettének" számít. A cselekmény kimagasló tárgyi súlyára és a várható büntetés nagyságára, valamint kiterjedt külföldi és belföldi, főként vallási alapú kapcsolataira tekintettel tartani lehet a gyanúsított szökésétől, elrejtőzésétől.

Szabadon hagyása esetén szintén tartani lehet attól, hogy az ismeretlenül maradt vagy ismeretlen helyen tartózkodó társait befolyásolva veszélyeztetné az eljárás sikerét, valamint attól, hogy az általa előkészített bűncselekményt véghezvinné - áll az indoklás második részében.

Szaúdi alapítvány utalt pénzt?

A Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság nyomozó főosztályának vezetője csütörtökön este az MTI-nek nem kívánt reagálni azokra a televíziós hírekre, melyek szerint egy külföldi alapítvány pénzelte a terrorista előkészületek miatt Budapesten őrizetbe vett palesztin származású férfit, illetve egy környezetéhez tartozó személyt, és a számlát a rendőrség zárolta.

"A nyomozásnak ezek a részei nem állnak olyan szinten, hogy a nyomozóhatóság a nyilvánosság elé álljon" - közölte Zsombok György rendőr ezredes.

Az MTV esti híradójának információja szerint a csütörtökön előzetes letartóztatásba helyezett Magyarországon élő palesztin fogorvosra az amerikai titkosszolgálat hívta fel a magyar hatóságok figyelmét, "amikor alapítványának több mint 25 millió forintot akart átutalni egy terrorszervezetekkel kapcsolatban álló szaúdi alapítvány".

A TV 2 Tények című műsorának értesülése szerint a rendőrség zárolta a fogorvos három hete megnyitott bankszámláját, mert arra egy szaúdi alapítvány 474 (kb. 178 millió forint) ezer eurót utalt, s a tranzakció ellenőrzésekor kiderült, hogy ezt az alapítványt "az ENSZ Biztonsági Tanácsa idén januárban felvette a terrorizmust támogató szervezetek listájára".

A kedden őrizetbe vett 42 éves budapesti fogorvos, a fővárosi Bartók Béla úti iszlám közösség imámja a rendőrség gyanúja szerint tavaly novemberben egy ismerősétől ajánlatot kért robbanóanyag beszerzésére, egy másiktól pedig azt kérte, hogy egy budapesti zsidó múzeumot robbantson fel. A férfit néhány órával Móse Kacav izraeli elnök Budapestre érkezése előtt állították elő rendelőjéből a rendőrök.

Egyelőre nem tudnak al-Kaidás kapcsolatokról

A rendőrség légből kapott hírnek nevezte azt a szakértők által is hangoztatott állítást, hogy bebizonyosodott volna, Saleh Tayseer nem állt kapcsolatban az al-Kaidával. A palesztin származású fogorvos kapcsolatainak ellenőrzése még nem fejeződött be - közölték az ORFK-n - hozzátéve, hogy egyelőre semmi nem utal arra, hogy Saleh Tayseer kapcsolatot tartott volna fenn ismert terrorszervezetekkel - írja a pénteki Népszabadság. Ebből következik, hogy azt sem tudják megerősíteni, miszerint Saleh Tayseer vagy a Bartók Béla úti Dar-Asszalám mecset jelentős összegeket kapott volna Szaúd-Arábiából.

Még nem találtak pénzügyi-üzleti kapcsolatot a letartóztatott fogorvos és a K&H ügy pénzmosással gyanúsított szír pénzváltói között sem.