Többmilliós per a budaörsi Tesco ellen

2001.12.14. 14:46
Több millió forintos kártérítésért perli a Tesco Global Rt.-t a cég budaörsi áruházának egyik menesztett dolgozója. A korábban vezető beosztású munkatársat a pfeiffer-féle mirigyláz döntötte le a lábáról, ám betegszabadságra nem engedték el, amikor még is táppénzre vonult, azonnal kirúgták. A volt vezető korábban azért konfrontálódott elöljáróival, mert felemelte szavát a munkaügyi előírások sorozatos be nem tartása miatt, amiért egyébként a munkaügyi hatóság több bírságot is kiszabott.
Munkaügyi és kártérítési pert egyaránt indított a Tesco Global Rt. ellen a budaörsi áruház egyik volt vezetője, akit betegszabadsága idején bocsátott el a cég. A volt vezető 1999. óta dolgozott a vállalatnál, először az áruházlánc székesfehérvári üzletében, ahonnan átirányították a frissen megnyílt budaörsi áruházba.

Betegen az áruházban

A volt vezető az év elején megbetegedett: a pfeiffer-féle mirigyláz döntötte le lábáról, ám hiába vitte munkahelyére táppénzes papírjait, főnökei tudomására hozták: ha betegeskedni akar, keressen magának másik munkahelyet. A középvezetői beosztású dolgozó félelmében nem vonult betegállományba, hanem tovább dolgozott, kollégáit is kitéve a betegségnek.

A Tesco vezetői nem tájékoztatták a munkatársakat arról, hogy főnöki utasításra egy vírusos fertőzésben szenvedő munkatárs ténykedik nap mint nap közöttük. A Tesco budaörsi igazgatója Martin Coulam írásos megkeresésünkre közölte: Szabloncai Zsuzsa az ÁNTSZ Pest megyei munkatársa arról tájékoztatta, hogy a vírus nem súlyosabb az influenzánál, így semmilyen lépést nem tartottak szükségesnek.

"Betegen nem lehet dolgozni"

Szabloncai Zsuzsanna, az Állami Népességügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Pest megyei járványügyi osztályvezetője az Index megkeresésére megismételte: az említett betegség nem sokban különbözik az influenzától, de tény, hogy mint a legtöbb vírus, ez is súlyos szövődményekkel járhat. Úgy vélte: bármilyen betegségben is szenved az ember, míg az orvos gyógyultnak nem nyilvánítja, nem dolgozhat, mert ezzel munkatársait sodorja veszélybe.

A volt vezető egy hónappal megbetegedése után olyan rossz állapotba került, hogy betegállományba kényszerült vonulni, sőt rövidebb időre kórházba is szállították. Ekkor "elöljárói" megüzenték neki: már ne térjen vissza a munkába, mert az áruház-igazgató már nem tud együttműködni vele. Ezt követően több egyeztetésre került sor, de a Tesco álláspontja már nem változott, csak annyit, hogy az utolsó beszélgetésen javasolták, miután betegszabadsága alatt pozícióját betöltötték, újra a két évvel korábbi kezdő munkabérét folyósítanák, míg besorolása is visszaminősülne vezető gyakornokká. Miután ez a megoldás a munkavállalónak nem felelt meg, bírósághoz fordult, követelve az elmaradt munkabére kifizetését, valamint a ledolgozott, ám ki nem fizetett túlóradíjat. Emellett nem vagyoni kártérítésre is igényt tart, követelése összességében eléri a több millió forintot.

Egy szabadnap járt az ünnepi hajrában

A munkavállaló először tavaly év végén konfrontálódott főnökeivel, amikor folyamatos munkavégzésre kötelezték őt, illetve beosztottait egyaránt. Ez a gyakorlatban - keresetlevele tanúsága szerint - azt jelentette, hogy minden szabadnapot munkanappá nyilvánítottak és megtiltották a szabadságok kivételét is. A volt vezető szerint őt és beosztottait napi 12, majd később már 15 órás munkanapokra késztették. A tavaly év végi hajrában egy napot hiányozhatott a Tesco áruház dolgozóinak többsége, vagy szilveszterkor, vagy karácsony valamely napján, a többi ledolgozott óráikat viszont úgy számolták el, mintha hétköznap lett volna.

"A Tesco megsérti a túlmunka díjazás szabályait"

Az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Felügyelőség Pest Megyei kirendeltsége két egymást követő vizsgálata is ugyanazt állapította meg: a cég megsérti a túlmunka díjazására, a pihenőnapok kiadására vonatkozó szabályokat. "A munkaidő-beosztás szerinti pihenőnapon végzett munka után 100% helyett 50%-os pótlékot fizettek akkor, ha a munkavégzés csak négy órán át tartott. Hat nap egybefüggő foglalkoztatás után nem minden esetben biztosítottak egy pihenőnapot, néhány esetben a bérkifizetési lapon a ténylegestől eltérően állapították meg és számolták el a ledolgozott napok számát, figyelmen kívül hagyva a munkaidőkeretben ledolgozandó és ténylegesen ledolgozott munkaidőt" - állapította meg a felügyelőség vizsgálata.

Az ÁNTSZ Pest Megyei Igazgatósága arról tájékoztatta az Indexet, hogy június elején, illetve augusztus közepén is minőségvédelmi problémákat tapasztaltak. Ez az élelmiszer-kezeléssel kapcsolatos szabálytalanságokat jelentette, amiért 340 ezer forintos bírságot szabtak ki az áruházra. Az ÁNTSZ azonban nem zárta le vizsgálódásait, mert a feltárt szabálytalanságokért személyi felelősségrevonásra is sor kerül majd, ennek eredménye azonban csak január végére várható.

Tesco: Szoros együttműködésben a hatóságokkal

A Tesco budaörsi hipermarket-igazgatója Martin Coulam az Index írásos megkeresésére - melyben választ vártunk arra, hogy a Tesco a lefolytatott vizsgálatok kapcsán miben látja saját felelősségét, illetve egyáltalán szerintük mit állapítottak meg a hatóságok - közölte: "nagyon szoros kapcsolatban állunk a különféle helyi hatóságokkal, mint az ÁNTSZ, a Fogyasztóvédelem, a Munkaügyi hatóságok stb. Ezek a hatóságok rendszeres ellenőrzéseket tartanak nálunk, szorosan együttműködünk velük, hogy megragadjunk minden lehetőséget működésünk javítására. 24 órás nyitva tartással, 600 dolgozóval, 100 szállítóval együttműködve, heti 150 000 vásárló kiszolgálása során előfordulnak hibák, tévedések a hatóságokkal együttműködve igyekszünk ezeket kiküszöbölni, illetve fejlődni." Az áruház-igazgató úgy vélte: egyáltalán nem gondolják, hogy tökéletesek volnának.