Török Gábor: A násztánc elkezdődött

2008.08.30. 18:25
Az SZDSZ szombati döntésének világos a politikai üzenete: a párt nem kíván Gyurcsány-kormányba visszatérni – értékelte a kialakult helyzetet Török Gábor politológus. A szakértő szerint a párt ugyanakkor örömmel venne részt egy új miniszterelnök vezette MSZP–SZDSZ-kormányban. Lehet, hogy ennek megalakulását maga Gyurcsány Ferenc fogja levezényelni. Aki azonban, amíg esélyt lát a túlélésre, akár egyes képviselők megszerzésével is küzdeni fog azért.

Az SZDSZ szombati nemjének a legfontosabb eleme: világosan látszik, hogy egy nagyon markáns politikai döntés született. Politikai döntés abban az értelemben, hogy nem az adócsökkentési tervről döntött az SZDSZ, hanem arról, milyen stratégiát kíván követni: nem kíván a Gyurcsány-kormányba visszatérni – értékelte az Index kérdésére a kialakult helyzetet Török Gábor politikai elemző, a Vision Consulting vezetője.

Gyurcsánynak nem, és nem az MSZP-nek

Az SZDSZ elutasítása ugyanakkor nem az MSZP-nek, és nem egy esetleges későbbi koalíciós kormánynak, hanem kifejezetten Gyurcsány Ferencnek szól. A párt láthatóan örömmel venne részt egy Gyurcsány nélküli MSZP–SZDSZ-kormányban, így stratégiai célja láthatóan a kormányfő megbuktatása. Ha ez nem sikerül, és nem jön létre az új koalíció, az SZDSZ ellenzéki szerepben marad 2010-ig.

Bajban a kicsik

Az elemző a Dávid Ibolya által kezdeményezett ellenzéki összefogásról is elmondta a véleményét. "Az MDF nagyon nehéz helyzetbe került azzal, hogy az SZDSZ nemet mondott, hiszen ez a két párt egymás lábát tapossa, hogy ki az igazibb ellenzéki" – fogalmazott. Dávid Ibolyának is kellett egy kis időt ellopnia a mai híradókból, ebben a kezdeményezésben több nincs. Ne legyen illúziónk, hogy ez a négy ember talál közös jelöltet vagy közös programot, tette hozzá.

A Gyurcsány nélküli koalícióval kapcsolatban egyébként láthatóan már meg is indult az üzengetés a két párt között. "A násztánc elkezdődött, és ez Gyurcsány sorsáról szól" – mondta Török, aki erre utaló jelnek tartja azt, hogy néhány napja az MSZP-s Kiss Péter tette ajánlatot az SZDSZ-nek egy új koalícióra, míg a liberálisok ezzel párhuzamosan azt jelentették be: 2010-ig ellenzékben maradnak, kivéve, ha személyi változások lesznek a kormányban.

Török Gábort nem lepte meg az SZDSZ döntése. "Valóban volt az elemzők előzetes várakozása, hogy az SZDSZ igent fog mondani, én azonban már akkor sem értettem, miért" – fogalamzott. Szerinte egy ilyen döntés annak a beismerése lett volna, hogy minden, amit az SZDSZ az elmúlt hónapokban, a koalícióból történt kilépés óta tett, értelmetlen volt. A "nem" jelentette a liberálisok számára felvállalható egyetlen reális lehetőséget.

A kialakult helyzet következményeként, ha az SZDSZ nem tudja rábírni a kormányfőváltásra az MSZP-t, akkor nemet kell mondania a költségvetésre – és ezzel csomagban az adótörvényekre is, bár az előbbi a lényegesebb –, tehát ellenzéki pártként kell viselkedni. Ennek Török szerint két óriási kockázata van.

Kockázatos stratégia

Egyfelől könnyen kiderülhet, hogy a liberális pártban csak látszategység van, amely egy ilyen kritikus helyzetben megszűnhet. Ha Gyurcsányéknak sikerül néhány embert maguk mellé állítani "az ország megmentése érdekében", átmenne a költségvetés, ami hatalmas presztízsveszteség lenne Fodoréknak – figyelmeztet az elemző. Ehhez nem is kell elérniük azt, hogy igennel szavazzanak, csak azt, hogy néhányan ne legyenek benn a szavazás idején.

Persze a költségvetés bukása is rejt magában kockázatokat a liberálisok számára, mert olyan kiszámíthatatlan folyamatokat indíthatna el, amelyek során kikerülhet az irányítás az SZDSZ kezéből. Ezek vége vége akár az előrehozott választás is lehet, mondja Török, aki azonban erre látja a legkevesebb esélyt.

Az SZDSZ ugyanakkor jól is kijöhet az ügyből, feltéve, hogy a költségvetés elutasításában rejlő zsarolási lehetőség az MSZP-t meghátrálásra kényszeríti, és már egy bukásra ítélt költségvetési szavazást megelőzően új miniszterelnök állna a kabinet élére.

Gyurcsány harcol vagy átment?

Kérdés persze, mit fog szólni mindehhez Gyurcsány, akiről a héten tett kijelentései alapján tudni lehet: hozzákötötte a sorsát ezekhez az őszi szavazásokhoz. Azért is lesz nagyon érdekes a következő néhány hónap, mert Gyurcsánynak mindent meg kell tennie, és meg is fog tenni mindent, hogy megszerezze a szükséges szavazatokat, mondta az elemző.

Neki erre kell feltennie a politikai jövőjét, és a helyzetét könnyítheti, hogy nemcsak az SZDSZ-ből, az MDF-ből is találhat olyan politikusokat, akiket – akár csak egyetlen nem szavazás erejéig – maga mellé állíthat. Kétségem nincs, hogy ezt meg fogja próbálni, és nem is esélytelen, mert mindkét pártban vannak olyanok, akiknek a szavazata megszerezhető – fogalmazott Török Gábor.

Az elemző ezért azt tartja a legvalószínűbb forgatókönyvnek, hogy marad Gyurcsány, és valahogy átmegy a költségvetés. Ha azonban Gyurcsány felismeri, hogy ez nem fog menni, akkor van olyan jó politikus, hogy valószínűleg már a költségvetési szavazás előtt – de legkésőbb a bukott szavazás után – maga kezdeményezi a miniszterelnök-váltást, és ezt pártelnökként le is fogja vezényelni.