Tamás Gáspár Miklós válasza a Kossuth téri tüntetőknek

2006.10.17. 21:57
Tamás Gáspár Miklós válaszolt a Kossuth téri tüntetőknek, akik október 11-én nyílt levélben fordultak az egykori demokratikus ellenzék vezetőihez, Kis Jánoshoz, Tamás Gáspár Miklóshoz és Kőszeg Ferenchez.

Politikailag szinte semmiben sem értünk egyet (...) de magától értetődik, hogy jogaitokat senkinek se szabad csorbítania - írta Tamás Gáspár Miklós filozófus kedden a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 ügyvivőjének, Molnár Tamásnak címzett nyílt levelében.

A filozófus a hvg.hu internetes portálon közzétett levélben válaszolt a Kossuth téri tüntetőknek, akik október 11-én ugyancsak nyílt levélben fordultak az egykori demokratikus ellenzék vezetőihez, Kis Jánoshoz, Tamás Gáspár Miklóshoz és Kőszeg Ferenchez.

A levélben arra kérték a címzetteket, hogy "a sajtó nyilvánosságán keresztül ítéljék el a nyílt kommunista restauráció fenyegetését, valamint a rendőri, bírói túlkapásokat és az értelmetlen erőszakot", valamint hogy "a hazai és a nemzetközi kapcsolataik felhasználásával tegyenek meg mindent erkölcsi forradalmunk fiatal tagjainak kiszabadítása érdekében".

A filozófus válaszában azt írja a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 ügyvivőjének: "politikailag szinte semmiben sem értünk egyet, kedves Tamás - hiszen én a homlokegyenest ellenkező oldalról helytelenítem a hivatalban lévő kormány politikáját - , de magától értetődik, hogy jogaitokat senkinek se szabad csorbítania. Ez akkor is igaz, ha ti ezeket a jogokat magatok se tartjátok tiszteletben".

Tamás Gáspár Miklós hangsúlyozza: a zsidónak vélt tisztségviselők és a kiirtandó újságírók listája, a nem éppen emberjogi mozgalmakat idéző Árpád-sávos zászlók hátterében különösen csöng "az erkölcsi forradalom" szava, amelyet használsz, kedves Tamás. Az is roppantul helytelen, hogy a bajtársaitok ügyében eljáró ügyészek és bírák nevét, címét, telefonszámát kikutattátok és közzétettétek.

"Természetesen lehet, hogy neked személyesen mindebben az égvilágon semmi részed nincs, de itt az alkalom, hogy - ha akarod - most elítéld az ilyesmit" - tette hozzá Tamás Gáspár Miklós.