Magyarországra nem jó a tibeti menekültek papírja

2008.07.11. 15:17
Schengen mínusz Magyarország, ezzel a megszorítással kapott európai vízumot egy tibeti láma az elmúlt hetekben, aki egyébként budapesti látogatásra is készült. Thupten Sherab a Tibetből elmenekültek többségéhez hasonlóan indiai kiadású úti okmánnyal próbált belépni az országba, de kiderült, hogy a magyarok nem fogadják el a papírt.

Nem lehet beutazni Magyarországra azzal a speciális útlevéllel, amelyet a tibeti menekültek használnak. Még a több mint húsz európai országban szabad mozgást garantáló schengeni vízum sem elég ahhoz, hogy a száműzetésben élő tibetiek csak úgy Budapestre látogathassanak.

A közelmúltban Thupten Sherab Indiában kiállított úti okmányával, egy úgynevezett személyazonosító bizonyítvánnyal érkezett Szlovéniába, ahol megkapta a beutazáshoz szükséges engedélyt. A schengeni vízum mellett azonban jelezték, hogy Magyarország és Észtország kivételt képez, az engedély oda nem érvényes.

Hendrey Tibor, a Tibetet Segítő Társaság elnöke az Indexnek elmondta, hogy a Sherab által használt dokumentumhoz hasonlóval utazik a dalai láma is, ezért furcsa, hogy Magyarország az uniós országoknál szigorúbb eljárással sújtja az országukból elűzött tibetieket. Hendrey szerint a magyarországi menekülttáborokban élő kisszámú tibeti menekült ügyében is rendre megtagadják a hatóságok a munkavállalási és mozgási szabadságot jelentő menekült vagy oltalmazott státust, helyette rendszerint csak befogadottként regisztrálják őket. A Tibetet Segítő Társaság vezetője a kínai lobbi tevékenységét sejti a szigorúság mögött. Az okokról, mint azt Hendrey elmondta, hivatalosan is érdeklődtek a Külügyminisztériumnál, de eddig ne kaptak választ.

Szelestey Lajos, a Külügyminisztériumban szóvivője az Indexnek megerősítette, hogy Magyarország nem fogadja el az indiai személyazonosságit, ezért azoknak, akik mégis Magyarországra akarnak utazni, egy külön engedélyt, az úgynevezett K-lapot kell kérniük. A szóvivő szerint nem létező entitás esetén nemzeti megítélés kérdése, hogy az adott ország miként bírálja el a speciális okmányok érvényességét.