Éjféltől újra ad a Tilos

2004.01.28. 12:58
A Fővárosi Bíróság szerdán felfüggesztette a médiahatóság, a Tilos harmincnapos elhallgattatásáról is rendelkező határozatának végrehajtását, így csütörtökön éjfélkor újraindul a szombat óta néma Tilos Rádió. Csabai Gábor kuratóriumi elnök szerint egy sima fellebbezés is halasztó hatályú lett volna, de ők inkább megvárták, hogy a bíróság függeszze fel a szigorú verdiktet.
Az Országos Rádió és Televízió Testület múlt szerdán döntött úgy, hogy harminc napra felfüggeszti a Tilos Rádió műsorszolgáltatási szerződését. A médiahatóság emellett eltiltotta attól, hogy a a Műsorszolgáltatási Alaphoz pályázzanak, illetve utolsó figyelmeztetésben részesítette a közösségi rádiót.

A szankciót azért szabta ki a médiahatóság, mert a Tilos Rádió karácsony esti műsorában az egyik műsorvezető azt mondta: "kiirtanám az összes keresztényt". A médiahatóság több, decemberi műsorában is megsértette a médiatörvényt - szólt az ORTT döntése. A Tilos tucatnyiszor bocsánatot kért a felelőtlen kijelentésért és eltiltotta a további rádiózástól a karácsony esti műsor vezetőjét.

Egy fellebbezés is elég lett volna

A Tilos Rádió igazságtalannak ítélte a szigorú büntetést, ezért bírsághoz fordult az ORTT határozatának felfüggesztése érdekében. Csabai Gábor kuratóriumi elnök szerint egy puszta fellebbezésnek is halasztó hatálya lett volna, de a Tilos jogkövető módon múlt pénteken éjfélkor az ORTT döntése szerint elhallgatott. A Fővárosi Bíróság szerdán foglalkozott a rádió kérésével, és a határozat végrehajtását felfüggesztették, addig amíg a Tilos érdemi fellebbezését el nem bírálják. Ez utóbbi beadványt a rádió jogászok segítségével fogja elkészíteni.

Éjszaka zene, reggel Nemzeti felkelés

A Tilos a döntés alapján csütörtökön éjfélkor újra sugározni kezd a 90,3-as frekvencián - mondta Csabai Gábor, hozzátéve: éjszaka az ilyenkor szokásos műsorrend szerint zenét fognak sugározni, reggel héttől pedig a szokásos beszélgetős műsorral, a Nemzeti felkeléssel jelentkeznek.