Megtámadja az ORTT döntését a Tilos Rádió

2004.01.23. 10:37
Bár nem áll fenn jogi kényszer, a Tilos Rádió önkéntesen mégis felfüggeszti adását péntek éjféltől. A rádióadó kuratóriuma teljes egészében megtámadja az ORTT "aránytalan és igazságtalan" határozatát. A rádió kérte a határozat felfüggesztését is, ugyanakkor fél évre lemond a műsorszolgáltatási alapból megszerezhető pénzekről.
Teljes egészében megtámadja az ORTT elmarasztaló határozatát a bíróságon a Tilos Rádió. A médiahatóság büntetése "súlyos, aránytalan és igazságtalan" - indokolta a rádióadó kuratóriumának döntését az Indexnek Csabai Gábor, a testület elnöke.

Az ORTT szerdai ülésén harminc napos adásfelfüggesztésre ítélte valamint fél évre kzárta a Műsorszolgáltatási Alap pályázataiból a rádióadót a Tilos szentestei műsorában elhangzott keresztényellenes kijelentés miatt.

Magukat büntetik

A Rádió működését felügyelő testület csütörtökön éjszakába nyúlóan egyeztetett a kérdésről a rádióadót képviselő ügyvédi irodával, illetve több, a rádiót támogató ügyvéddel, médiajogásszal. A Tilos a kereset beadásával párhuzamosan kéri a bíróságtól az ORTT-határozat végrehajtásának felfüggesztését is.

Ennek ellenére, "minden jogi kényszer nélkül" a kuratórium az adás önkéntes felfüggesztése mellett döntött. "Ma éjféltől szüneteltetjük mind az éteri, mind a kábeltelevíziós és internetes műsorszolgáltatást" - mondta el az Indexnek Csabai.

Ugyanakkor, ha a Bíróság felfüggeszti az ORTT határozatának végrehajtását - erre akár nyolc munkanapon belül is sor kerülhet - "a rádió jogkövetőként" újra sugározni fog. Amennyiben ezt nem tenné meg, megsértené a műsorszolgáltatási szerződést.

Az ORTT határozata szerint az adó a határozat kézhezvételét követő második nap 0 óra 00 perctől köteles harminc napra felfüggeszteni az adást. A határozatot a rádió csütörtök délután fél háromkor vette át.

Lemondanak az ORTT pénzéről

A kuratórium döntése értelmében a Tilos, bár megtámadja az ORTT határozatát, fél évig nem fog pályázatot benyújtani a Műsorszolgáltatási Alaphoz. "Ez egy üzenet, a Tilos ugyanis jogosnak tartana egy igazságos és akár súlyos büntetést is a rádióban elhangzott szörnyű mondatért" - indokolta az adás és a pályázatok önkéntes felfüggesztését Csabai.

A rádióadónak harminc nap áll rendelkezésére az ORTT döntését megtámadó keresetlevél összeállítására. A kuratórium még a nap folyamán részletesebb, az ügy minden körülményére kiterjedő közleményt kíván kiadni, mely elérhető lesz a Tilos honlapján.