Gyurcsány tudja, hogy egyszer bukni fog

2007.03.02. 08:59
Reformelkötelezettségéről, a Fideszben tapasztalható antiszemita tendenciákról, neje zsidó származásáról és saját jövőbeni bukásáról beszélt a Timesnak Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök tagadja, hogy tudatosan dizájnolná magát, szemben Orbán Viktorral, akiből a magyarok szerint, állítja Gyurcsány, falusi Elvis-hasonmás lett.

Nagyinterjút jelentetett meg Gyurcsány Ferenccel a londoni Times. A magyar miniszterelnök szerint az ország és Közép-Európa a bezárkózó, radikális nacionalizmus és a modernizáció között választhat, és magát érzi a reformok letéteményesének.

Múltja miatt démonizálják

Gyurcsány elismerte, hogy a Kommunista Ifjúsági Szövetségben betöltött vezető szerepe és sikeres üzleti karrierje miatt gyűlölt figurának számít a jobboldalon, de tagadta, hogy azért próbál közvetlen lenni, mert politikus helyett inkább üzletemberként kívánna mutatkozni. Mint mondta, ő nem dizájnolja magát, szemben Orbán Viktorral, akiről szerinte a magyarok azt mondják, hogy a választási győzelem érdekében egy falusi Elvis-hasonmás bőrébe bújt.

Gyurcsány aggasztónak nevezte a szeptemberi zavargások kezdete óta erősödő antiszemitizmust. Elmondása szerint a jogi karon oktató neje a múlt héten durva antiszemita szórólapot kapott, és ez őt nem csak azért háborítja fel, mert Dobrev Klára zsidó származású.

Aggasztja az antiszemitizmus

Az árpádsávos zászlókra vonatkozó kérdésre felelve kifejtette, hogy ez a szimbólum sokakban a nyilaskorszak emlékét idézi fel, ezért nagyon elhibázottnak érzi, hogy a Fidesz nem határolódik el lengetőitől. Ahogy azt is sérelmezte, hogy a Fidesz azoktól sem határolódott el, akik a Kossuth téren zsidónak tartott közszereplők felakasztását követelték.

A rendőri túlkapásokkal kapcsolatban a felelősséget a rendőri vezetésre hárította, de hangsúlyozta, hogy több új belső szabály is született a rendőrségen. Állította, hogy a rendőröknek az októberi zavargások óta kötelező a ruhájukra vart egyedi azonosítót hordaniuk [bár ezekkel a kordonbontást követő oszlatásokon nem találkoztunk].

Sztár, aki bukni fog

Személyes jövőjéről is beszélt, amikor politikai példaképéről, a hivatalából még az idén távozó Tony Blairről kérdezték. Mint mondta, a visszavonulás a demokratikus politikusok közös sorsa. "Sosincs happy endünk. Felemelkedünk, majd elbukunk. Minden sztár elbukik egyszer, ez lesz az én sorsom is. A kérdés csak az, hogy ez mikor következik be" – zárta az interjút.