Elnököket választanak a pártközeli fiatalok

2004.11.17. 15:42
A négy parlamenti párt ifjúsági szervezetei közül az elkövetkezendő hónapokban háromnál tisztújítást tartanak. Igazi versenyre csupán a Fiatal Baloldal esetében lehet számítani. Az MSZP-alelnökké választott Újhelyi István elnöki posztjára három jelölt pályázik: Szitka Pétert, a Mozaik Klub támogatja, de ringbe száll a tisztségért Medgyessy Péter korábbi tiktára, Komássy Ákos választmányi elnök és Jánosi Zoltán Heves megyei FIB-ISZ elnök is.
A tisztújítási dömpinget a parlamenti pártok ifjúsági szervezetei közül a Fiatal Baloldal-Ifjú Szocialisták (FIB-ISZ) kezdik: december 11-12. között ülésezik a szervezet kongresszusa. A tisztújításra azért van szükség, mert Újhelyi István már a nyáron bejelentette: lemond a FIB-ISZ elnökségről, ha megválasztják az MSZP alelnökének. A szervezetben ugyan eddig is szokás volt a többes jelölés, de a mostani lesz az első olyan tisztújítás, ahol nem borítékolható előre a végeredmény. A tisztújítás mellett új alapszabályt és programot is elfogadnak majd.

Három FIB-ISZ elnökjelölt

A FIB-ISZ belső ügyeit ismerő informátoraink szerint hárman esélyesek a szervezet megüresedő elnöki posztjára: Szitka Péter parlamenti képviselő, jelenlegi elnökségi tag, Komássy Ákos választmányi elnök, Medgyessy Péter volt személyi titkára, illetve Jánosi Zoltán, Heves megyei FIB-ISZ elnök. Az elnök helyettesi posztra is új embert kell választani, mert a holokauszt áldozataival viccelődő Zuschlag János bizonyosan nem indul újra a posztért.

Információink szerint a fiatal szocialista politikusokat tömörítő Mozaik Klub Szitka Pétert látná szívesen új elnökként a FIB-ISZ élén. Úgy tudjuk, hogy több, korábban Komássy-párti megye a Mozaikosok döntése után felsorakozott Szitka mögé. A Mozaik Klub, amelyben meghatározó szerepet játszik a távozó Újhelyi és a parlamenti mandátumáról lemondani kényszerült Zuschlag is, kis híján közleményt is kiadott arról, hogy kit támogat, végül ezt a lehetőséget elvetették.

Februárban az Új Generáció is tisztújít
Februárban az SZDSZ Új Generáció is tisztújítást tart. Itt nagy valószínűséggel újraválasztják Csőzik László elnököt, illetve új alelnököt választanak a nemrég szintén lemondott Gusztos Péter helyére.

Szerethető FIB-ISZ-t álmodtak

Komássy Ákos az Indexnek azt mondta, legfontosabb feladatának a FIB-ISZ mozgalmi jellegének erősítését tartja. Mint mondta, nem csak a napi politikára reagáló szervezetként képzeli a Fiatal Baloldalt. Medgyessy Péter korábbi személyi titkára fontosnak tartaná azt is, hogy a szervezet visszaszerezze hagyományos bázisát, ehhez pedig vissza kell térni a felsőoktatásba. Jánosi Zoltán viszont a Hiller Istvántól kölcsönzött szlogenbe sűrítette programját: "szerethetővé kell tenni a FIB-ISZ-t". Egyes források szerint arra is esély van, hogy Jánosi visszalépne Komássy Ákos javára, ez esetben Komássy Jánosi Zoltán megválasztását pártolná az elnök-helyettesi posztra.

Hallgatag elnökjelölt

Szitka Pétert szerettük volna megkérdezni, mit szól a Mozaikosok támogatásához, illetve, ahhoz, hogy a FIB-ISZ képviselői közül sokan Zuschlag emberének tartják, az ifjúsági politikus azonban nem válaszolt megkereséseinkre.

Az Index információi szerint az új FIB-ISZ-elnök nem lesz könnyű helyzetben, mert a hivatalosan több ezer fős tagságot számláló szervezet tagsága megcsappant az elmúlt években. Bár Zuschlag János elnökhelyettes állítása szerint ő egyedül több száz vidéki szervezet alapításán vett részt, úgy tudjuk valójában ma már nincs működő alapszerve a FIB-ISZ-nek az ország valamennyi választókerületében.

Szijjártó Péter lehet az új Fidelitas elnök
A jövő év februárjában a Fidesz ifjúsági szervezete, a Fidelitas is tisztújítást tart. A szervezet első embere itt is leköszön: Gyürk Andrást az Európai Parlament képviselőjévé választották. A Fidelitas elnöksége úgy döntött, hogy az lehet a szervezet elnökjelöltje, akit hét megyei választmány ajánl a posztra. Eddig csak két helyen ülésezett ugyan a helyi döntéshozó fórum, de a hírek szerint egyértelmű Szijjártó Pétert elnökjelölti támogatottsága. Az ügyvezető alelnök várhatóan Nyitrai Zsolt lesz. Elsőként Hevesben, Nyitrai megyéjében született ajánlás, ami azt bizonyította, hogy a Fidesz EP-kampányát helyettes kampányfőnökként irányító Nyitrai nem akar elnök lenni. Szijjártó Péter az Indexnek azt mondta, nem lesz a jelenleginél harciasabb szervezet a Fidelitas, ha őt elnökké választják. Szijjártó kampányt nem folytat megválasztásáért, bár az tény, hogy meghívások alapján naponta tart vidéki fórumokat, ahol találkozik a helyi Fidesz-vezetőkkel, a polgári körökkel, illetve saját szervezete aktivistáival is.