Jelentősen drágul az útlevél

2008.11.25. 08:15
Az öt évig érvényes okmány 7500, a tíz évig érvényes 14 000 forintba kerül jövőre. Drágul a gépjárműbeszerzés is.

Jelentősen megemeli az útlevél árát a kormány, értesült a Népszabadság. Jövőre az öt évig érvényes útlevél díja hatezerről hét és félezer forintra, a tíz évig érvényes tízezerről tizennégyezer forintra emelkedik.

Az indoklás szerint azért, mert jövőre újfajta, már az ujjlenyomatokat is rögzítő csipkártya kerül az útlevélbe. Mivel évente négy-ötszázezer útlevelet igényelnek, a kormány másfélmilliárd forint plusz bevételre számít. Igaz, a fejlesztés is milliárdokba került.

Az útlevelek cseréje 2006-ban kezdődött, az akkor bevezetett csipkártyás útlevélben azonban az ujjlenyomatot még nem, csak a fényképet rögzítették digitálisan. De már ezek az okmányok is megfelelnek a vízummentes amerikai beutazás feltételeinek, úgyhogy akinek újfajta, bordó útlevele van, csak ezért nem kell új okmányt igényelnie.

A jövő évi illetékváltozásoknak még egy sokakat érintő része van. Eddig a gépjárművek üzemben tartási jogát kellett illetékkel megváltani, jövőre a tulajdonszerzési illeték negyedrészét is ki kell fizetni - ez egy átlagos kocsinál 6-8 ezer forint pluszköltséget jelent. Viszont ha a vásárláskor egyszerre jegyzik be a tulajdonost és az üzembentartót, akkor nincs többletfizetési kötelezetség.