Tolna megyéből is utaztak romák Svédországba

2006.11.17. 11:59
Négy család kért menedékjogot Bátaszékről és Sárpilisről, és politikai okokra, rendőri brutalitásra, illetve a megélhetést nem biztosító szociális helyzetre hivatkozva kértek menedékjogot.

Tolna megyéből, Bátaszékről és Sárpilisről is utaztak Svédországba roma családok, erősítette meg az MTI értesülését pénteken Sárközi János József megyei romaügyi koordinátor.

Bőkezű támogatást kaptak

"Tudomásom szerint négy család kért menedékjogot Svédországban, politikai okokra, rendőri brutalitásra, illetve a megélhetést nem biztosító szociális helyzetre hivatkozva" - mondta el Sárközi János József.

Beszámolója szerint az egyik bátaszéki család azóta járt már itthon egy közeli rokonuk temetésén. A családfő arról számolt be, hogy rendkívül bőkezű támogatást kaptak a svéd államtól, amikor megérkeztek.

Baranya megyéből már száznál többen indultak útnak, hogy Svédországban próbáljanak szerencsét. Közülük többek menedékkérelmét elutasították már, de ennek ellenére az országban maradhatnak, hiszen Svédország és Magyarország is tagja az Európai Uniónak.

Harmincan kértek menedékjogot

Harminc magyar állampolgár kért menedékjogot a svédországi Malmőben csütörtökön, írta egy svéd internetes napilap a bevándorlási hivatal adataira hivatkozva.

"Az ősszel 114 magyar állampolgár kért menedéket Svédországban, de úgy tűnik, ez a tendencia most felerősödött"- idézte a svéd bevándorlási hivatal norrköpingi központjának szóvivőjét a The Local angol nyelvű svéd hírportál cikkében.

Nem toloncoltak ki senkit

A szóvivő, Marie Andersson tájékoztatása szerint októberben 27 magyar menedékkérelemmel foglalkoztak a hatóságok, ebből 25-öt elutasítottak, a másik kettőt pedig benyújtóik visszavonták. A szóvivő úgy fogalmazott: nem hiszi, hogy az elutasított kérelmezők közül bárkit kitoloncoltak volna.

"Folyamatosan érkeznek magyarok. Általában etnikai alapú problémákra hivatkozva kérnek menedékjogot" - mondja a The Local által megszólaltatott másik illetékes, a malmői bevándorlási hivatal munkatársa. Oskar Ekblad nem tudta megerősíteni, hogy a menedékkérők jelenlegi hullámának többsége roma származású-e, mert mint mondta, az etnikai hovatartozást nem tartják nyilván, a svéd alkotmány ugyanis tiltja ezt.

Máshonnan is jönnek

Az Európai Unión belüli szabad munkavállalás elve értelmében a magyar állampolgárok munkavállalási céllal szabadon beutazhatnak és ugyanezzel a céllal három hónapig szabadon tartózkodhatnak Svédországban. Ha azonban menedékjogért folyamodnak és azt nem kapják meg, nem ez a szabály vonatkozik rájuk, és kitoloncolhatják őket, emlékeztet a lap.

A The Local megjegyezte, hogy más európai uniós tagállamokból is érkeznek menedékkérők Svédországba, bár kisebb arányban - az idén hatan kértek menedékjogot Szlovákiából, öten Lettországból és négyen Litvániából.

A budapesti svéd követség fizetett hirdetésben próbálja visszatartani a kiutazásra készülőket attól, hogy hamis információk alapján útnak induljanak.