Nem csak a köztévé kap
a médiamilliárdokból

2003.06.02. 20:46
Az MTI értesülései szerint a közmédiumok tökepótlásának keretében a korábbi elképzelésekkel szemben a Magyar Rádió is részesül. A 7,2 milliárd forintból 6,3 milliárdot a köztévé kapna. A Magyar Rádió kuratóriumának helyettes vezetője szerint a úgy kell felhasználni a plusz pénzt, hogy ne kerüljenek hátrányba azok a munkatársak, akik honoráriumként kapják fizetésük egy részét.
A korábbi elképzelésektől eltérően a Magyar Rádió is részesedne a közmédiumok tőkepótlására szánt 7,2 milliárd forintból a hétfőn elkészült koalíciós javaslat értelmében. Erről kormánypárti forrásból értesült a nap folyamán az MTI.

A közlés szerint a Magyar Rádió 500 millió, a Duna Televízió 400 millió, míg a Magyar Televízió 6,3 milliárd forintnyi összeghez jutna. A Magyar Rádió kuratóriumának elnökhelyettese szerint az esetleges tőkepótlást oly módon kell felhasználni, hogy megoldják: a többiekkel szemben ne kerüljenek hátrányba azok a munkatársak, akik fizetésük egy részét honoráriumként kapják.

Agárdi Péter azt mondta: ez a "felbruttósítás" annak is elejét veheti, hogy gazdasági nehézségekre hivatkozva a Magyar Rádió vezetése létszámcsökkentésekbe kezdjen; emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy e kérdésben a kuratórium mondja majd ki a végső szót.

Agárdi Péter véleménye szerint az, hogy az előterjesztésbe végül a Magyar Rádió is belekerült, elsősorban a munkavállalói szervezetek, közülük is kiemelten az üzemi tanács és a Független Rádiós Szakszervezet lobbizásának köszönhető.