Kuncze sem akar fapados repteret

2004.06.23. 11:42
A tököliek sem akarnak fapados repülőteret a volt szovjet légi bázisból, derült ki a település polgármesterének Indexnek adott nyilatkozatából. A szigethalmiakhoz hasonlóan még nem tiltakoznak aláírásokkal az esetleges beruházás ellen, amihez a kormánynak meg kellene változtatnia a reptér státuszát. Kuncze Gábor, a térség országgyűlési képviselője az itt élők nyugalmára nézve kedvezőtlen döntés esetén a kormányhoz fordulna.
Reptértörténelem
A tököli repülőteret nem sokkal a második világháború előtt a németek építették, az amerikaiak lebombázták. A létesítmény elnyerte a német csapatok helyére ideiglenesen érkezett szovjet erők vezetőinek tetszését, így csaknem negyven évig állt itt logisztikai központjuk. Kivonulásuk után a vitéz Háry László Repülőosztály néhány száz katonáját helyezték el, majd ők is elköltöztek. A repülőtér tulajdonjoga a hozzátartozó épületekkel az államra szállt. Az ÁPV Rt. két sikertelen kiírás után, 2004. március 31-i határidővel, harmadszor is meghirdette eladásra a tököli repülőteret. A létesítményt az ÁPV Rt.-től a Master Sky Szolgáltató Kft. bérli. Jelenleg hatvanegy bérlője van a reptérnek, a kisgépesek közül a leghíresebb Besenyei Péter műrepülő világbajnok.
Szigethalmon akadnak, akik attól tartanak, hogy a tököliek nem tiltakoznak majd az esetleges beruházás ellen, hiszen a kisvárost a zajhatások kevésbé érintik, az iparűzési adóból viszont busás pénzre számíthat, írta az Index azután, hogy Szigethalmon aláírásgyűjtést kezdtek a tököli volt szovjet reptér polgári hasznosítása ellen.

Polgári sem kizárt

A tököli repülőtér - az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV) két sikertelen pályázata után - a nyáron vevőre találhat. A kiírás szerint a polgári repülőtéri hasznosítás sem kizárt.

"Többre tartjuk nyugalmunk megőrzését néhány milliónyi iparűzési adóbevételnél" - nyilatkozza az Indexnek Hoffman Pál, Tököl polgármestere, aki néhány hónappal korábban még nem szívesen beszélt az ügyről. A fapados reptér építésében érdekelt TriGránit vezérigazgatójának a Népszabadság egyik májusi számában napvilágot látott nyilatkozata azonban felzaklatta a reptér környékén élőket.

Tökölön nem gyűjtenek

Jelzőfények a szigethalmi családi házak udvarán
Nyúl Sándor, jelent meg a lapban, "bízik benne, hogy - bár az eddigi magyar tapasztalatok nem túlságosan biztatóak - a közösségi érdek ezúttal felülkerekedik a helyi szempontokon". A leszállópálya jelzőfényei több száz méter hosszan szigethalmi családi házak udvarán állnak, így polgári repülőtéri hasznosítás esetén a nagy zaj miatt a település néhány utcájában képtelenség lenne normális életet élni. A felszállópálya forgalma a Duna túlsó partján fekvő érdiek nyugalmát zavarná.

Tökölön nem gyűjtenek aláírásokat az esetleges beruházás ellen. Hoffman szerint előbb a nyertes pályázók szándékait kell megismerni, addig nincs mi ellen tiltakozni. "Az ÁPV Rt.-nek és a nyertes vállalkozónak korrektül kellene tájékoztatni az itt élőket arról, hogy mivel járnak a terveik" - mondja a polgármester, aki felhívja a figyelmet arra, hogy kormánydöntés kell a reptér jelenlegi státuszának - nem nyilvános polgári repülőtér - megváltoztatáshoz.

A helyi a legmagasabb

"Igazuk van a tiltakozó aláírásokat gyűjtő polgároknak, az érintett önkormányzatok hozzájárulása nélkül nem lehet fapados a teljesen körbeépített reptér" - nyilatkozta az Indexnek a térség országgyűlési képviselője, a Tökölön élő Kuncze Gábor. Az SZDSZ elnöke a kormányhoz fordulna, amennyiben az állam mégis áldását adná a fapados beruházásra. A TriGránit vezérigazgatója által említett esetleges "magasabb érdekekről" szólva kijelentette: "A helyi érdek a legmagasabb érdek, annál magasabb nincs."