Tölgyessy: Orbán vezetésével lefelé vezethet a Fidesz útja

2006.04.23. 22:30
A választók egyértelmű döntést hoztak, felhatalmazták a baloldalt a felelős cselekvésre, kommentálta a választások eredményét az Indexnek Tölgyessy Péter. Az elemző szerint a leendő MSZP–SZDSZ-kormánynak rövid időn belül cselekednie kell.

Világossá vált, hogy a Fidesz nem folytathatja azt a politikát, amit az elmúlt nyolc évben követett, mondta az Indexnek Tölgyessy Péter. A politikai elemző - aki az elmúlt nyolc évben a Fidesz parlamenti képviselője is volt - felhívta a figyelmet arra, hogy a bal- és a jobboldal közötti különbség a négy évvel és a két héttel ezelőttihez képest is jelentősen nőtt. Ma egyértelmű döntést hoztak a magyarok.

Az MDF szavazói elillantak

A Fidesznek a 110 nyitva maradt mandátum közül messze nem sikerült 70-et elvinnie - ahogyan Orbán Viktor tervezte -, be kellett érnie 41-42-vel. A kampány, amellyel a párt két forduló között előállt, kudarcot vallott. Tölgyessy szerint a Fidesz elnöke hosszú ideig olyan megoldás után futott, amelyre esély sem volt. Az MDF nem fogadhatta el az együttműködésre vonatkozó kezdeményezést, többek között azért sem, mert támogatói jelentős részben a Fidesztől menekülve érkeztek. A második fordulóban az MDF még állva maradt jelöltjeinek szavazói jobbára elillantak. A párt állásfoglalása alig befolyásolta a végeredményt. Ezt követően Orbán Viktor - egyhetes késéssel, húsvét után - pontosan azzal a mondandóval állt elő, amellyel 2002-ben. Akkor a két forduló között az MSZP hatalomra kerülésének következményeivel riogatott, ahogyan most a hatalmon maradásából vezetett le hasonló rémképeket. Erre azonban másodszor a választók már nem voltak fogékonyak.

A választások tétje, mondta Tölgyessy, arra a kérdésre egyszerűsödött le, hogy visszatérjen-e a hatalomba Orbán Viktor. Ezt a többség egyértelműen elutasította. Pedig a magyar politikai kultúra hagyományosan ellenzéki beállítottságú, és az MSZP–SZDSZ-kormány számtalan hibát követett el. Különösen a kormányzás első éveiben botladoztak sokat.

Januártól érdemi reformok kellenek

Tölgyessy Péter kijelentette: mindkét oldalnak le kell vonnia a tanulságokat. Az MSZP–SZDSZ-re, a négy évvel ezelőttihez képest sokkal egyértelműbb győzelme révén - az előnyük húsz mandátumra nőtt, tehát megduplázódott - a cselekvés felelőssége hárul. A leendő kormánynak azonnal lépnie kell, heteken belül intézkednie szükséges a költségvetési hiány mérsékléséről, majd januártól érdemi reformokat kell indítania. Nemhogy éveket, hónapokat sem lehet most elvesztegetni, fogalmazott az elemző.

A választók most a magyar jobboldal elmúlt nyolc évéről is egyértelműen határoztak. Orbán Viktor Európa egyik legnagyobb jobboldali erőkoncentrációját teremtette meg. Ebből most kifacsart minden teljesítményt, mégsem győzött. Innen vezetése alatt alighanem már csak lefelé vezethet a Fidesz útja. Ha a jobboldal nem képes alapjaiban újragondolni politikáját, akkor Gyurcsány Ferenc lesz az, aki a demokratikus átmenet utáni Magyarországot, akár több parlamenti cikluson át, végleges rendszerré szervezi, mondta Tölgyessy Péter.