Tölgyessy szerint a Fidesz súlyos válságban van

2005.01.20. 23:03
Tölgyessy Péter szerint a Fidesz csak az ország ötödét tudja maga mögött, és "ezzel a közönséggel nem lehet választást nyerni." A legnagyobb ellenzéki párt országgyűlési képviselője az Estében bírálta azt is, hogy Orbán Viktor az utóbbi időben túlságosan sokat változtat politikáján.
A Fidesz súlyos válságban van, mondta Tölgyessy Péter a Magyar Televízió Este című műsorában. A Fidesz országgyűlési képviselője szerint ez nemcsak kommunikációs válság. "A Fidesz legszilárdabb közönségét azok alkotják, akik igennel szavaztak a kettős állampolgárságra, vagy a Fideszre szavaztak az európai parlamenti választáson - mondta Tölgyessy. - Motiváltak, lelkesek, nem kell őket mozgósítani, de csak az ország egyötödét adják".

Erős volt a bajtársiasság

A politikus szerint a 2006-os választáson szokatlanul magas lesz a részvétel, ami a Fidesznek nem jó. A pártnak megvannak a mítoszai, az egyeteme, az újságja, a kívülállónak azonban mindez visszataszító, vélte Tölgyessy, aki szerint "ezzel a közönséggel nem lehet választást nyerni".

Az Áder János és Orbán Viktor közötti nézeteltérést inkább taktikainak, mintsem stratégiainak nevezte. "A régi Fideszben, mint minden jó férfiközösségben, erős volt a bajtársiasság - mondta a képviselő. - A 2002-es választás után azonban Orbán előtérbe került, mert rajongani kezdtek érte hívei, párttársai ezt látva visszaléptek két-három lépcsővel."

Gyurcsányon és a jó szerencsén

"Orbánnak sikerült kettészakítania az országot, de csak a kisebbik rész van vele" - mondta Tölgyessy, aki szerint Orbán kísérletei is kudarcot vallottak: a Kádári kisembert nem lehet elmozdítani az MSZP mellől és a harcias nyilatkozatok után nem lehet a szeretet erejéről beszélni, mert a túl nagy változás inkább árt, mint használ.

A miniszterelnök-jelölti és a pártelnöki poszt szétválasztásáról Tölgyessy úgy nyilatkozott, hogy ez legfeljebb taktikai okból történik meg, mint a múltban már többször. "Van egy ember, akit rajongói hősnek tekintenek, a többiek elhasználódtak - mondta a fideszes politikus, majd így folytatta: - Orbán Viktor annyira a hívei gyűrűjébe vonta magát, hogy most már csak Gyurcsányon és a jó szerencsén múlik, hogy mit hoz a következő választás."

Fidesz: szétválhat a pártelnöki és a miniszterelnök-jelölti funkció
Pártok-Fidesz Orbán: folynak beszélgetések a Fidesz-elnöki és a miniszterelnök-jelölti funkció esetleges szétválasztásáról Orbán Viktor csütörtökön újságírók előtt megerősítette, hogy folynak beszélgetések a párton belül a pártelnöki és a miniszterelnök-jelölti funkció esetleges szétválasztásáról. "Spekulációk léteznek, tárgyalni nem tárgyaltunk (...), de beszélgettünk a jövőről, és ennek az egyik fontos kérdése ez. Meg tudom erősíteni, hogy erről szoktunk beszélgetni" - mondta kérdésre válaszolva a Fidesz elnöke.

Hozzátette azonban, hogy "döntés nincsen, és még sokáig nem is lesz" - leginkább azért, mert a kongresszus pontos forgatókönyvét még nem döntötték el. Lehet, hogy egy fordulós kongresszus lesz, de lehet, hogy két fordulós, lehet, hogy márciusban, lehet, hogy májusban, de az is lehet hogy később - mondta. Az elnökség - közölte Orbán Viktor - január végén hagyja jóvá a 2005-ös év menetrendjét.