Tömböl László lesz az új vezérkari főnök

2008.11.26. 11:33
Nyugállományba vonul Havril András vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke, helyére Tömböl Lászlót nevezik ki. Tömböl László helyére Benkő Tibor vezérőrnagy kerül az MH Összhaderőnemi Parancsnokságának parancsnoki posztján. Mikita János altábornagy marad a Honvéd Vezérkar parancsnokhelyettese.

2009 januárjától Tömböl László altábornagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának parancsnoka váltaná fel a nyugdíjba vonuló Havril András vezérezredest a honvéd vezérkar főnöki posztján - ezt kezdeményezi Sólyom László köztársasági elnöknél a honvédelmi miniszter.

Szekeres Imre újságíróknak szerdán azt mondta: Mikita János altábornagy marad a Honvéd Vezérkar parancsnokhelyettese, Tömböl László helyére pedig Benkő Tibor vezérőrnagyot kérte fel az MH Összhaderőnemi Parancsnokságának parancsnokává. Ezzel együtt a miniszter kezdeményezi Sólyom Lászlónál Tömböl László vezérezredessé és Benkő Tibor altábornaggyá történő kinevezését.

Szekeres Imre hangsúlyozta: Havril András fontos szerepet játszott abban, hogy a kötelező katonaság megszüntetése után stabilizálták a honvédséget. A leköszönő vezérkari főnök 2009 februárjától a Külügyminisztériumban kezdi meg felkészülését diplomáciai feladatára. Tömböl Lászlóról a miniszter azt mondta: a kijelölt vezérkari főnöknek megfelelő vezetési képességei vannak a feladathoz, és ő is aktívan részt vett a haderőreformban.

Havril András elmondta: nyugodt lelkiismerettel adja át a helyét Tömböl Lászlónak egy olyan időpontban, amikor a katonák társadalmi és nemzetközi elismertsége is folyamatosan növekszik. Tömböl László kiemelte: folytatni akarja a képesség-alapú hadsereg kialakítását, ezen belül pedig a kiképzési rendszer és a szolgálati kultúra felülvizsgálatát.

Szekeres Imre elmondta még: Tömböl Lászlót az öt parlamenti párt egyetértésével kérte fel vezérkari főnöknek, és azt kéri, hogy az Országgyűlés Honvédelmi bizottsága jövő heti ülésén hallgassa meg a jelöltet.