Tony gratulált Ferencnek

2006.02.17. 16:57
Tony Blair szerint Gyurcsány Ferenc kedves mosolyú, acélos férfi. A magyar miniszterelnök szerint Tony Blair kedves fickó, de néha kemény. Brit miniszterelnöki gyorsvizit a szocialisták kampányában, amelyen Gyurcsány Ferenc "új Magyarország" programjáról beszélt.

Hiller István felszólalásával kezdődött az MSZP kongresszusának - Tony Blair naptárjához igazítva - egy nappal előrehozott bevezetője pénteken a Syma csarnokban. A brit miniszterelnök Berlinből érkezik, és összesen csak négy órát töltött Magyarországon.

A szocialista pártelnök szerint a szociáldemokrata elvek olyan népszerűek, hogy már a jobboldal is azokat hirdeti. "De ez csak politikai szemfényvesztés".

Minden rossz v. igenpárt

"Vannak, akiknek a törvények betartásánál is vannak fontosabb dolgok", de az MSZP elnöke szerint nem megengedett minden eszköz, a hatalomnál fontosabb az ország nyugalma. Van olyan párt, amelynek minden rossz, az MSZP "igen párt", zárta mondandóját a pártelnök.

Tony Blair brit miniszterelnök magyarul, az "Igen, MSZP" felkiáltással nyitotta beszédét, majd barátjának és kollégájának nevezte Gyurcsány Ferencet, akit a decemberi EU-s költségvetési vitára célozva kedves mosolyú, de acélos férfinak nevezett.

A szociális biztonságot csak erős gazdasági háttérrel lehet megteremteni, mondta Blair, aki ennek a háttérnek a megteremtéséért gratulált Gyurcsánynak és csapatának. Blair szerint csak a nyitott gazdaságok tudnak fejllődni. Pozitívnak nevezte, hogy ennek jegyében Nagy-Britannia megnyitotta kapuit a kelet- és közép-európai munkavállalók előtt.

Kivülről nézve

A brit miniszterelnök figyelmeztetett arra, hogy a szolidaritás csak a gazdasági realitásokból indulhat ki. "Nem az a feladatunk, hogy mindenkit egyenlővé tegyünk, hanem hogy felelmeljük az embereket" - mondta. Blair szerint néha szükség van valakire, aki kivülről látja az országot, ő úgy fogalmazott, hogy Magyarországon "vannak hibák, kihívások", de össze kell hasonlítani, hol volt az ország 30-40 éve és hol van most. "A kampány jó, és jó hogy demokrácia van" - fűzte hozzá, majd kijelentette, hogy Magyarország határozott, magabiztos ország", és sok dolog van, amire "Ferenc, büszkének kell lenned. Gratulálok".

Tüntetők fogadták a brit kormányfőt
Kevesebb mint egytucatnyi ember tiltakozott Tony Blair politikája és a háború ellen a brit miniszterelnök részvételével tartott szocialista kampányrendezvény közelében, a Népstadionnál Budapesten. Az egyebek között "No War" és "A magyarok 82 %-a ellenzi a háborút" feliratú transzparenseket felállító demonstrálók nem a kongresszusnak helyt adó SYMA-csarnok bejáratánál, hanem a közeli szálloda előtti területen tartották rendezvényüket. A brit miniszterelnököt szállító konvoj a tüntetés helyszínéről nem is látszott, valószínűleg egy másik irányból érkezett a rendezvényére. Mernyó Milán és Hajdú M. Christian az MTI-nek nyilatkozva elmondták, hogy a demonstrációt egy baráti kör szervezte, a rendezvényt magánemberként jelentették be a rendőrségen. (MTI)
Gyurcsány kedves fickónak látja Blairt, aki néha kemény tud lenni . A magyar kormányfő szerint a decemberi EU-s költségvetési vitában "nekünk kedvező döntetlenre hozták a meccset". Gyurcsány Európa definiciójával kezdte, mint mondta a lényeg, hogy meg tudunk-e küzdeni, képesek vagyunk-e arra, hogy fennmaradjon az európai kultúra, erkölcsiség.

A több az jobb

Gyurcsány meghirdette a változtatás (Új Magyarország) programját, amely arról szól - "igen, MSZP" -, hogy kell hozzányúlni az egészségügyhöz, a közoktatáshoz, az állam működéséhez, annak érdekében, hogy ezeknek a "közös intézményeknek minden pillanata arról szóljon, hogy hogyan lehet a nagyszerű embert szabaddá és egyenlőbbé tenni, kinyitni számára Magyarországot."

2006-ban megszüntetjük a gyermekszegénységet - jelentette ki a kormányfő. "Kevesebb demokrácia helyett, több demokrácia" - adta ki a jelszót.